Americanii au prins rădăcini la Deveselu. Comuna din Oltenia a devenit celebră în toată lumea, după montarea scutului antirachetă
Au trecut aproape opt ani de când americanii au pus degetul pe harta României şi au decis să monteze aici scutul antirachetă. Instalarea lor în inima Olteniei, la Deveselu, a venit cu un preţ. Au schimbat la faţă localitatea
Au trecut aproape opt ani de când americanii au pus degetul pe harta României şi au decis să monteze aici scutul antirachetă. Instalarea lor în inima Olteniei, la Deveselu, a venit cu un preţ. Au schimbat la faţă localitatea.
Au făcut aici drumuri noi, canalizare, o şcoală şi o grădiniţă. Şi pe unii localnici chiar i-au învăţat limba engleză. Astăzi, românii şi americanii au comemorat împreună 17 ani de la atentatele care au înnegrit istoria recentă a Statelor Unite.
Deveselu este comuna pe care scutul american antirachetă a făcut-o cunoscută în toată lumea.
Celebritatea n-a venit singură. Pe drumul principal, asflatul este nou nouţ. Se bucură de el şoferii, dar şi un măgar care trage cu greu o căruţă după el.
Engleza este acum a doua limbă oficială. În primărie, indicatoarele sunt bilingve. Ca să ştie şi olteanul şi americanul unde este sala de şedinţe.
De departe, se remarcă noua şcoală şi noua grădiniţă. Şcoala gimnazială, comuna Deveselu, Olt. Semnele americanilor sunt cam peste tot în comună.
În sălile de clasă curate şi dotate cu mobilier nou, elevii învaţă nu doar limba engleză, ci şi un strop de economie. În panoul didactic, lângă imagini cu buburuze şi elefanţi, stă bancnota de 100 de dolari.
800 de mii de dolari au investit până acum americanii. Dar mulţi localnici sunt greu de impresionat.
"Nu s-a făcut nimic! Apa din şosea la mine în curte curge! Nu e un pod! Omizile au intrat toate în curte!", se plânge un localnic.
La Deveselu a fost o zi specială. În baza militară americanii au comemorat 17 ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.
Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale: "Am dorit foarte mult să fiu aici, alaturi de militarii americani intr-o zi pe care nu trebuie sa o uitam."
Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti: "Să ne amintim legăturile foarte puternice de prietenie şi parteneriat care s-au creat începând de atunci între SUA şi România."
La sute de kilometri distanţă, este un alt loc unde americanii au prins rădăcini. Din 2010 la Mihail Kogălniceanu, americanii au investit 4,6 milioane dolari în baza aeriană şi se pregătesc să aloce încă 53 de milioane în dotarea complexului militar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰