Spitalele de stat caută medici cu disperare, dar majoritatea încă pleacă peste hotare
Spitalele de stat sunt tot mai disperate să angajeze personal medical, în condiţiile în care, zi de zi, şase medici trec graniţa să îngrijească bolnavii altor ţări.
Spitalele de stat sunt tot mai disperate să angajeze personal medical, în condiţiile în care, zi de zi, şase medici trec graniţa să îngrijească bolnavii altor ţări.
Este şi motivul pentru care sistemul public de sănătate a început să recruteze angajaţi la târgurile cu locuri de muncă. Anul acesta nu prea au avut noroc. Mai aglomerat a fost tot la standurile clinicilor din străinătate.
Spitalele vor să angajeze medici, cadrele medicale pleacă peste hotare
Primul stand la care s-a oprit Ema, viitor chirurg generalist, este cel al unui spital din Germania. A venit la Târgul de Locuri de Muncă pentru personal medical cu un scop clar. Vrea să găsească un spital din altă ţară în care să-şi facă rezidenţiatul. Cele de la noi o interesează mai puţin.
La fel ca Ema gândesc şi alţi medici, atraşi peste hotare nu doar de salariile mai mari, ci şi de beneficiile oferite: cursuri de limbi străine, cazare şi masă gratuită. Străinii sunt la fel de interesaţi şi de asistenţii români.
Ca să oprească exodul medicilor, şi spitalele noastre de stat şi-au prezentat ofertele la acelaşi târg. N-au avut însă acelaşi succes.
Cele mai căutate specialităţi la noi sunt: cardiologie, medicină internă, de urgenţă, radiologie, hematologie, nefrologie, chirurgie vasculară, neurochirurgie şi neurologie pediatrică.
Chiar dacă salariile medicilor s-au dublat în ultimii doi ani în România, mulţi continuă să plece imediat după facultate. Şase cadre medicale părăsesc ţara în fiecare zi, faţă de şapte - câţi pierdeam zilnic în 2017.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰