ANUNŢ ŞOC făcut de cercetători! Biscuiţii şi mâncarea pentru copii pot cauza CANCER. Care sunt mărcile de care trebuie să vă feriţi
La doar o zi după ce Agenția guvernamentală pentru standarde alimentare din Marea Britanie (FSA) a avertizat asupra consumului de alimente bogate în amidon preparate la temperaturi foarte înalte, precum cartofii prăjiți sau pâinea prăjită, responsabilii FSA susţin că şi anumite mărci de biscuiţi şi de mâncare pentru copii pot cauza cancer.
La doar o zi după ce Agenția guvernamentală pentru standarde alimentare din Marea Britanie (FSA) a avertizat asupra consumului de alimente bogate în amidon preparate la temperaturi foarte înalte, precum cartofii prăjiți sau pâinea prăjită, responsabilii FSA susţin că şi anumite mărci de biscuiţi şi de mâncare pentru copii pot cauza cancer.
Potrivit unor teste efectuate pe cele mai vândute mărci de biscuiţi şi mâncare pentru copii, produsele respective prezinte niveluri ridicate de acrilamidă, un produs chimic care cauzează cancer.
Printre mărcile vizate se numără: Kettle Chips, Burts crisps, Hovis, Fox’s biscuits, Kenco coffee, McVitie’s şi produsele marca Cow & Gate.
Potrivit FSA, este vorba despre 25 de produse care prezintă acest nivel ridicat de acrilamidă. Testele efectuate pe animale au relevat faptul că această substanţă chimică poate provoca mutaţii genetice şi cancer.
Luni, FSA a lansat un nou avertisment privind consumul de alimente bogate în amidon preparate la temperaturi foarte înalte, precum cartofii prăjiți sau pâinea prăjită bine. Potrivit unui nou studiu, astfel de alimente pot crește riscul de cancer în cazul persoanelor care le consumă în mod frecvent.
Cercetătorii susţin că acrilamida produsă atunci când alimentele bogate în amidon sunt prăjite, fripte sau coapte pentru o perioadă îndelungată la temperaturi foarte înalte, poate crește riscul de cancer. Acest lucru a fost relevat în urma studiilor efectuate pe animale, au precizat reprezentanții Agenției.
Într-o declarație care a stârnit critici din partea unor experți independenți, FSA susține că, pentru reducerea pericolului, consumatorii ar trebui să gătească alimentele bogate în amidon la temperaturi scăzute și să le mănânce atunci când acestea au o tentă aurie, nu maronie.
"Părerea generală în rândul cercetătorilor este că acrilamida are potențial cancerigen în cazul oamenilor. Ca regulă generală, trebuie vizată o culoare aurie sau mai deschisă în timpul coacerii, prăjirii sau frigerii alimentelor bogate în amidon, precum cartofii, rădăcinoasele și pâinea", precizează FSA.
Alți experți susțin, însă, că există o serie de factori cu un mai mare potențial cancerigen, precum fumatul, consumul de alcool și obezitatea, iar consumatorii ar trebui să își concentreze atenția în primul rând asupra lor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰