Antena Meniu Search
x

Aparatele pentru monitorizarea bebeluşilor pot avea funcţii nebănuite. Cele ieftine, importate din China, pot bruia şi telefoanele mobile

Apelul care ne poate salva viaţa poate fi blocat de aparatele de supraveghere a bebeluşilor.

Vezi și

Apelul care ne poate salva viaţa poate fi blocat de aparatele de supraveghere a bebeluşilor. Monitoare video fabricate în China, care nu respectă normele europene, intră ilegal în ţară şi bruiază semnalele antenelor de telefonie mobilă. Chiar şi apelurile la 112! Deşi este ilegal să fie vândute şi folosite în România, ele îşi fac loc în pieţe şi de acolo, în casele părinţilor.

Aparatul fabricat în China nu respectă normele europene care reglementează exact pe ce frecvenţe pot funcţiona diferitele tehnologii, fără să se bruieze între ele. În cazul de faţă, monitorul video de supraveghere a bebeluşilor ar putea împiedica apelul părinţilor către dispeceratul de urgenţă. 

Georgian Grigore, director Direcţia Coordonare Tehnică ANCOM: "Convorbirea se va intrerupe sau nu mai poate fi apelat corespondentul."

Teoretic, astfel de dispozitive nu ar trebui să ajungă pe teritoriul României. Însă ele se vând fără probleme în pieţe. Iar părinţii aflaţi în căutarea de chilipiruri, le cumpără neştiind de pericolul la care se expun.

Iar pericolul se poate extinde şi la alţi vecini.

Cristian Popa, director executiv Direcţia Executivă Monitorizare şi Control ANCOM: "În momentul când a fost pornit, dacă ne aflăm mai ales lângă o staţie de bază a unui operator de telefonie mobilă care utilizează banda de frecvenţă aceeaşi cu dispizitivul neconform, automat acea staţie nu mai poate deservi utilizatorii din zonă."

Acelaşi efect îl produc şi telefoanele fixe, neconforme cu reglementările europene.

Dacă cineva dintr-un bloc foloseşte un astfel de telefon, neomologat în UE, riscă să bruieze antenele de telefonie. Asta înseamnă că, pe o rază de 500 de metri va fi bruiat semnalul telefoanelor mobile, aşa că afectate vor fi atât acest imobil, cât şi cele din jur. 20.36

Cei care folosesc astfel de tehnologii, chiar şi fără să ştie că sunt periculoase, pot fi amendaţi. 

Cristian Popa, director executiv Direcţia Executivă Monitorizare şi Control ANCOM: "Un utilizator care foloseşte un echipament neconform riscă amendă între 500 şi 5.000 de lei. Un comerciant care vinde astfel de echipamente riscă 2.500 şi 22.500 de lei."

Anual, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii primeşte în medie 600 de reclamaţii cu privire la gospodării în care se află aparate contrafăcute. Însă numărul lor poate fi mult mai mare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » Aparatele pentru monitorizarea bebeluşilor pot avea funcţii nebănuite. Cele ieftine, importate din China, pot bruia şi telefoanele mobile