Antena Meniu Search
x

Suntem experţi în bucate tradiţionale, dar ne lipsesc restaurantele cu stele Michelin

De peste un secol, niciun loc din România nu se regăseşte pe celebra listă considerată cea mai importantă autoritate culinară.

Vezi și

De peste un secol, niciun loc din România nu se regăseşte pe celebra listă considerată cea mai importantă autoritate culinară. În ultimii ani, chefii români şi-au pus pe masă toată imaginaţia şi au dovedit că bucătarii noştri pot şi ei, în ţara lor, sau peste hotare, să facă din mâncare - artă. Şi speră să aducă în ţara noastră mult râvnita distincţie.

Inovaţie, perfecţiune, gust, artă. Doar cine reuşeşte să le pună pe toate în farfurie poate spera la seculara distincţie Michelin.

Adrian Hădean, bucătar: "De la două stele în sus mănânci mai mult concept . adică te duci să vezi ce reuşeşte să facă mintea unui om dintr-un ingredient."

Cosmin Dragomir, jurnalist gastronomic: "Recunoaşterea asta a Ghidului ăsta îţi aduce mult turism gastronomic. Vin oameni din toată lumea ca să mănânce la tine."

În România, nu s-a întâmplat niciodată. Adrian Hădean, unul dintre cei mai buni chefi români, a fost măcinat câţiva ani de idee şi a mâncat în multe localuri cu stele Michelin pe unde a călătorit, ca să înţeleagă ce ne lipseşte nouă. 

Adrian Hădean, bucătar: "Nu e ceva de pe planeta Marte. Pur şi simplu mâncare gătită foarte bine. poţi să mănânci cu 25, 30 de euro ceva interesant. O sticlă de vin într-un restaurant de genul ăsta poate să plece de la 30 de euro şi să ajungă 1, 2000, 5000 de euro."

Dar restaurante exclusiviste avem şi noi. 

Aceste crustacee au călătorit 28 de ore din Bretania, ca să fie nici prea devreme, nici prea târziu, în farfuria clienţilor din Bucureşti. Managerii şi-au instruit angajaţii cu specialişti din Franţa şi au lucrat la decor cu designeri italieni.

Andrei Dacălu, manager: "E un cerc care trebuie să fie complet. Pornind de la investitori, manageri, angajaţi şi clienţi. Chiar şi personalul de la curăţenie şi spălat vase, este la fel de important ca şi bucătarul şef."

O altă condiţie esenţială pentru a atrage atenţia juraţilor este provenienţa ingredientelor. Cu cât mai proaspete, cu atât mai bine. Or, mulţi investitori români preferă produsele congelate şi profitul rapid. 

Unde mai pui că în România meseriile de ospătar sau barman sunt aproape sezoniere. 

Dar, până la urmă, la români, mâncarea e sinonimă cu bucuria simplă. În timp ce chefii cu două sau trei stele Michelin simt o presiune uriaşă. 

Până una alta, în ţara noastră au ajuns francezii de la Gault Millau, care vor scoate primul ghid culinar pentru România în această primăvară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Suntem experţi în bucate tradiţionale, dar ne lipsesc restaurantele cu stele Michelin