Antena Meniu Search
x

Aurora boreală, curiozităţi şi informaţii. Ce este, când apare, unde se vede

Aurora boreală este unul dintre cele mai spectaculoase fenomene pe care ni le oferă natură, un fenomen care încântă ochiul de fiecare dată când se iveşte pe cer.

de Redactia Observator

la 23.05.2024 , 12:06

Aurora boreală, un fenomen deosebit de spectaculos
Aurora boreală, un fenomen deosebit de spectaculos - Profimedia

Una dintre marile dorinţe ale fiecăruia dintre noi este să surprindă pe cer, măcar o dată, ceea ce se numeşte aurora boreală, respectiv un adevărat spectacol de lumini pe care ni-l oferă natura.

Aurora boreală încântă mai ales pe cei care ajuns în ţări din Peninsula Scandinavă, dar, rareori, o auroră boreală poate fi surprinsă din foarte multe ţări ale lumii.

Ce este aurora boreală

Articolul continuă după reclamă

Aurora boreală este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn, în special în regiunile din proximitatea zonelor polare. Aurora boreală apare în urma impactului avut de particulele de vânt solar în câmpul magnetic terestru.

Pe acelaşi subiect

Există informaţii care arată că aurora boreală nu este fenomen exclusiv terestru, fiind observat şi în relaţie cu alte planete precum Jupiter, Saturn, Marte şi Venus.

Curiozităţi despre aurora boreală

Cum era de aşteptat, există numeroase curiozităţi, mituri şi legende dezvoltate în legătură cu aurora boreală. Dintre acestea reamintim ideea conform căreia luminile aurorei boreale pot ucide pe cei care iau fenomenul în derâdere.

De asemenea, trebuie precizat că aurora boreală mai poartă şi denumirea de auroră polară, pentru că fenomenul se poate observa cel mai frecvent în zona polilor magnetici ai Terrei.

Când apare aurora boreală. Perioada perfectă pentru observaţii

Cele mai propice perioade pentru a surprinde o auroră boreală pe cer sunt lunile martie-aprilie şi lunile septembrie-octombrie. Totuşi, există multe momente, pe parcursul unui an, când poate fi surprinsă o auroră boreală pe cer.

Specialiştii atrag atenţia că, cu cât soarele este mai activ, pe parcursul unei zile, cu atât este mai impresionantă aurora boreală care ar putea fi surprinsă mai ales undeva în intervalul orar 19.00-02.00.

Locuri de unde se vede aurora boreală

De cele mai multe ori, aurora boreală poate fi surprinsă în ţări din Peninsula Scandinavă sau din ţări situate în apropiere de zona respectivă. Totuşi, pot exista momente în care o auroră boreală să poată fi surprinsă şi din alte ţări ale Europei.

De altfel, o auroră boreală a putut fi văzută, de curând, din România şi din ţări vecine precum Bulgaria, Ungaria sau Serbia. Iar fenomenul i-a încântat, deopotrivă, pe specialiştii şi pe locuitorii din aceste ţări.

De ce uneori se vede din România 

O auroră boreală poate fi surprinsă, o dată la câţiva ani, şi din România. Iar specialiştii pun această posibilitate pe seama unor erupţii solare. Vorbim despre momente în care particulele emise de erupţia solară ajung pe Pământ şi intră în contact cu atmosfera terestră.

De asemenea, specialiştii atrag atenţia că trebuie îndeplinite numeroase condiţii pentru ca o auroră boreală să poată fi surprinsă din România, astfel că este imposibil sau aproape imposibil de anticipat momentul în care o auroră boreală poate fi surprinsă din România.

Ce este aurora astrală şi de unde se vede

Aurora astrală este, dacă putem spune aşa, reversul aurorei boreale. Este aurora vizibilă din emisfera sudică. Aurora astrală este vizibilă din ţările din Emisfera Sudică, precum Australia şi Noua Zeelandă.

Fenomenul este identic precum cel presupus de aurora boreală, fiind doar o diferenţă de denumire pentru a se face trimitere către sud, Polul Sud, Emisfera Sudică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri sociale » Aurora boreală, curiozităţi şi informaţii. Ce este, când apare, unde se vede