Antena Meniu Search
x

SPECIAL! Autoritatile le-au pus gand rau celor care fac turism la negru

In drum spre concediu sau in drum spre casa, turistii s-ar putea sa fie opriti de politie si luati la intrebari. Unde au fost, cat au stat si mai ales daca li s-a taiat factura

Vezi și

Stati linistiti, nu veti fi acuzat de nimic. Dimpotriva! Veti fi sfatuiti cum sa nu intrati in plasa celor care fac turism la negru. Acei oameni care te asteapta in gara scuturand cheile si negocieaza pretul mai ceva ca la bazar. De fapt, ei sunt tinta reala a politistilor.

Deghizati in turisti dornici de un chilipir, reporterii Observatorului Special au mers la pensiunile din zona Moeciu, in cautarea proprietarilor dornici sa ignore legea. Nu le-a luat mult si au gasit unul dispus sa uite de factura, si inevitabil de dari la stat.

"Era normal daca stateati pana in cinci zile. Peste cinci zile, era 70. Fiind mai multe camere, va las la 70, fara chitanta". Negocierea e sufletul comertului si este perfecta atunci cand vine vorba despre legumele din piata. Dar nu si in cazul pensiunilor si hotelurilor. Desi acest proprietar de pensiune din Moeciu face reproterilor Observatorului Special o reducere de 10 lei, incalca de fapt legea. Cu buna stiinta.

"Stiti cum e. La hotelurile pesniunile mai mari, ei sunt obligati sa dea facturi, chitante. Nu e problema. Si eu dau. Eu am investitia in pierdere fiscala de 600 si ceva de milioane. Eu la multi le dau facturi mai mari ca pe mine nu ma afecteaza" Deci ori facturi mai mari, ori facturi deloc. Doar ca pe acest proprietar de pensiune nu-l afecteaza ilegalitatile pe care le comite. Ii afecteaza, in schimb, pe proprietarii de pensiuni care lucreaza cinstit. Pentru ca ei sunt cei care au de suferit de pe urma turismului la negru. De ce s-ar duce cineva sa-si caute un loc la o pensiune, cat timp - in clipa in care coboara din tren - aude in urechi clinchet de chei?!

"Turismul la negru nu este un lucru inventat sau aparut de anul acesta, sa fim bine intelesi. Este un lucru negativ la adresa celor care muncesc si isi fac afacerile cinstit si onest in acest domeniu. Este o concurenta neloiala la adresa celor care muncesc, care investesc, care suporta controale din partea insitutiilor statului", declara Mihai Mohaci, prefectul judetului Brasov.

"Sa stiti ca ne afecteaza destul de mult, ca, odata, nefiind fiscalizat, dai camerele la mai nimic, neavand nicio obligatie fata de stat, pe cand noi, cei autorizati de stat, trebuie sa tinem un pret ca sa putem sa ne acoperim si cheltuielile", spune o propietara. Acum, sa vedem si cum sta treaba la o pensiune care functioneaza conform legii. Adica acolo unde proprietarii pensiunilor nu sar peste facturi si fise de cazare nici picati cu ceara.

Deci, ce este de facut pentru acesti proprietari? "Cu acest turism la negru, de care vorbeste toata lumea, e mai greu de anihilat, pentru ca sunt multe dari.Trebuie facut ceva pentru oameni E mai bine sa aiba niste impozite mai mici, niste dari mai mici si sa fie mai multi", explica Mirela Stoian, vicepresedintele ANTREC.

Pana sa schimbe normele fiscale, autoritatile din Brasov au apelat la ajutorul politiei. Agentii sunt cei care ii vor avertiza pe oameni despre consecintele turismului la negru, inca dinainte ca acestia sa intre in statiunii. Previzibil, insa, turistilor le displace total aceasta initiativa.

Cat de eficienta este aceasta masura, vom afla la finele anului fiscal. Momentan insa, o estimare a autoritatilor arata ca aproximativ in 40 la suta dintre pensiunile si hotelurile din judetul Brasov, turistii nu primesc niciun fel de factura fiscala. Interesant este ca acest lucru este si in detrimentul turistilor care, daca vor sa faca o plangere, nu au cum sa demonstreze ca au fost cazati in respectiva unitate turistica.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL! Autoritatile le-au pus gand rau celor care fac turism la negru