Antena Meniu Search
x

Curs valutar

SPECIAL! Banala geanta, focar de infectie

"Amenintarea posetei" se refera strict la armatele de bacterii care se simt in largul lor nu doar pe barete. Specialistii au descoperit ca banala geanta este, de fapt, un adevarat focar de infectie

de Redactia Observator

la 15.07.2013 , 21:32

Fie ca merg la munca, la facultate, la restaurant, in vizita la prieteni sau la toaleta, femeile poarta posetele pe umar. Gentile au ajuns, de altfel, sa fie parte a anatomiei doamnelor si domnisoarelor.

Doar ca nelipsita poseta se dovedeste a fi un pericol cu bretele. "Un accesoriu absolut indispensabil femeilor, dar si domnii au. Nu posete, genti. Fiind foarte folosita si punand mult mana pe ea, utilizand-o si depozitand-o pe jos, in restaurante, chiar in bai. Este plina de microbi", spune Ruxandra Constantin, apifitoterapeut.

Ce fel de microbi se ascund in textura posetei, stiu doar medicii. "In general, se gasesc bacterii tip Eserichi, Apoli si Salmonella, aceleasi bacterii care se gasesc, in general in materiile fecale, la nivelul toaletei, chiar pe masa de lucru a multor bucatarii, pe usa frigiderului. De asemenea, s-a descoperit si norul virusul. Un virus care provoaca boala diareica acuta si este foarte contagios si foarte usor transmisibil", mai explica aceasta.

Vezi și

De obicei, femeile se orienteaza spre posetele din piele, pentru ca dau o nota de eleganta tinutei. Totusi, din punct de vedere igienic, cele din material textil sunt mult mai bune. "In special, in mod paradoxal, mai pline de microbi sunt posetele din piele. De ce? Pentru ca pe acelea le spalam mai rar, le dezinfectam, ca sa nu le distrugem, iar materialul, textura poroasa a pielii favorizeaza inmultirea bacteriilor".

Desigur, nu toata poseta e un izvor de boli. Au si bacteriile preferintele lor. "Cele mai infestate zone sunt, manerele si partea de jos, fundul gentii, pentru ca pe aceea o punem pe jos, sau in diferite locuri neigienice".Femeile, insa, nu constientizeaza acest lucru, asa ca tind sa-si lase gentile acolo unde li se pare ca ar fi locul lor.

Dar cum sa renunte la posete, cand acestea sunt adevarate pesteri ale comorilor?! De multe ori, barbatii au senzatia ca in gentile acelea supradimensionate se ascund truse de scule, echipamente de pescuit si chiar un ceas desteptator. Si totusi, nu. Ce tin femeile in geanta? Portofele, telefoane, chei, casti, ruj, balsam de buze, oglinda, parfum etc.

Banii sunt, de asemenea, o sursa importanta de bacterii. Si cum pielea favorizeaza foarte mult inmultirea acestora, portofelul ar fi cel mai infectat obiect din geanta. "Daca pe capacul unei toalete ar fi opt unitati de colonii de bacterii pe centimetrul patrat, la nivelul portofelului, sau manerului, poate sa ajunga la 200-300 de colonii pe centimetrul patrat".

Solutia este simpla. Ne trebuie doar putina bunavointa. "Sa invatam sa folosim acele servetele umede dezinfectante, cu care sa curatam poseta, de asemenea, cel putin o data pe saptamana, postele, cele de panza, ar putea fi spalate si pe interior si pe exterior".

Asadar, daca avem grija de noi si de hainele noastre, e bine sa nu neglijam nici igiena accesoriilor, mai ales daca acestea ne-ar putea imbolnavi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » SPECIAL! Banala geanta, focar de infectie