Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Afaceriștii contestă modul în care se împart fondurile nerambursabile pentru salvarea firmelor

Revoltă şi acuzaţii de proastă organizare din partea mediului de afaceri la adresa Guvernului. Statul român dă bani europeni societăţilor comerciale afectate de pandemie, dar criteriul de bază pentru înscriere a fost ,,primul venit, primul servit". După numai șapte minute, plafonul de 350 de milioane de euro a fost epuizat şi peste 16 mii de patroni au rămas pe dinafară. 

de Andra Mitu

la 27.10.2020 , 23:03

  • 350 de milioane de euro ar urma să-și împartă afaceriștii care vor să-și salveze firmele.
  • Se estimează că în jur de 5.000 de afaceriști vor beneficia de fondurile nerambursabile.

Din momentul în care s-a dat startul înscrierilor pentru banii europeni nerambursabili, cererile au curs cu o viteză ameţitoare. În câteva minute, peste cinci mii de IMM-uri solicitau deja sprijin financiar. 

Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR: Am văzut înregistrări la nivelul secundelor, la nivelul minutelor. Păi acolo ce s-a întâmplat?! Au niște experți foarte buni care le-au înregistrat firmele respective.

Cei care însă nu şi-au permis un consultant au pierdut startul. 

Vezi și

Irinel Lazăr, patron restaurant: Nu credem că o să avem vreo șansă. Suntem pe la 7.400. Procedura de înscriere a fost un fel de goana după pământ. La un moment dat, pe parcursul înscrierii, mi-au dispărut toate documentele și a trebuit să reluăm activitatea, înscrierea și asta ne-a costat.

Mulţi antreprenori şi-au vărsat furia pe reţelele de socializare. 

Mugur Mihăescu, patron restaurant: Dumneavoastră, în aceste vremuri, nu vă permiteți să lucrați alba-neagra sau ruleta rusească cu întreaga economie. Nu puteți să permiteți, iar eu nu pot să vă permit să alegeți cinci firme să moară, iar una să trăiască. 

În şase zile, peste 21 de mii de firme au depus solicitări pentru a primi câte 150 de mii de euro. Cele mai multe au venit din partea managerilor de restaurante. Urmează în clasament transportatorii şi patronii de baruri şi hoteluri. Cele mai multe cereri au fost din Bucureşti, Cluj şi Constanţa.

Adrian Dragomir, fondator platformă IT: Din cele 21.500 de companii, estimarea noastră este că undeva în jurul cifrei de 5.000 se încadrează pentru aceste fonduri. Bugetul maxim e de 350 de milioane de euro. Valoarea totală cumulată, cerută de cele 20 de mii de companii, este de peste un miliard de euro. 

Reprezentanţii mediului de afaceri critică modul în care a fost gândit programul şi cer suplimentarea bugetului. 

Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR: A fost greșită abordarea. Dacă Germania, la nivelul economiei germane, dă 15 mii – 20 de mii maxim, noi dăm 150 mii euro. 

Gabriela Horga, secretar de stat cancelaria Premierului: Încercăm să găsim soluții pentru a asigura finanțare suplimentară pentru toţi aceştia care au aplicat în acest moment. Nu putem să oferim garanția, dar încercăm să găsim soluția ca acestea să fie finanțate.

Între 2000 de euro şi 150 de mii de euro pot accesa firmele aflate în dificultate. Valoarea grantului se stabileşte în procent de 15% din cifra de afaceri. Doar mâine mai pot IMM-urile să se înscrie în cursa pentru banii nerambursabili. 

Andra Mitu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Afaceriștii contestă modul în care se împart fondurile nerambursabile pentru salvarea firmelor