Antena Meniu Search
x

Bebeluşul a doi români este protagonistul unei premiere medicale europene

Lucas Neagu a fost conceput prin fertilizare in vitro, după ce medicii britanici au scanat şi au eliminat toţi embrionii care îl predispuneau la o boală neurologică cumplită

Vezi și

Lucas Neagu a fost conceput prin fertilizare in vitro, după ce medicii britanici au scanat şi au eliminat toţi embrionii care îl predispuneau la o boală neurologică cumplită

Mama lui a moştenit boala de la părinţi şi s-a temut că o va transmite, la rândul ei, copiilor pe care îi va avea. Geneticienii unei clinici din Regat au reuşit să înlăture riscul. Au analizat toţi embrionii extraşi de la mamă şi i-au folosit doar pe cei complet sănătoşi. 

Până nu demult, şansele de a deveni părinţii unui copil sănătos păreau egale cu zero pentru Carmen şi Gabriel Neagu. Tânăra suferă de o boală genetică degenerativă transmisibilă de la părinte la copil. Ea a moştenit-o pe linie paternă şi nu voia să o transmită mai departe.

În vârstă de 26 de ani acum, Carmen a avut noroc. A dezvoltat o formă foarte uşoară a bolii, care se manifestă prin atrofie musculară. Nimeni nu îi putea însă, garanta, că bebeluşul ei nu va manifesta o formă severă. Precum cea a tatălui ei.

Cât a locuit în România, Carmen a vizitat zeci de cabinete medicale în căutarea unei soluţii, a unei speranţe că va putea să devină mama unui bebeluş sănătos. Medicii români nu au făcut însă decât să îi confirme cele mai negre scenarii.

Şansa i-a surâs tinerei odată cu mutarea în Marea Britanie. Aici a aflat că există o speranţă. Medicii din Regat i-au propus să apeleze la fertilizarea in vitro, combinată cu un test de scanare a genomului, într-o clinica din Londra. Odată depistate defectele genetice care i-au declanşat boala, medicii le-au şi extras. A urmat fertilizarea in vitro, iar la un an de la începerea procedurilor a venit pe lume Lucas.

Lucas are acum 3 luni şi se dezvoltă absolut normal. Nici urmă de boală. Încurajaţi de succes, Carmen şi Gabriel se gândesc serios să îi facă lui Lucas un frăţior sau o surioară.

Suntem amândoi foarte entuziasmaţi, ne gândim pe viitor poate să mai facem un al doilea copil pentru că mai avem doi embrioni care au fost congelaţi şi n-ar mai trebui să trecem prin tot procedeul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Bebeluşul a doi români este protagonistul unei premiere medicale europene