Antena Meniu Search
x

SPECIAL: Bicicleta, pro si contra

Traficul la ora de varf e la fel de placut ca o ploaie la un concert in aer liber! Bucurestenii cunosc foarte bine aceasta senzatie, mai ales ca isi petrec o buna parte din viata blocati intre semafoare

Vezi și

Exista alternative, dar toate au dezavantajele lor. Masina e confortabila, dar costa. Bicicleta e ieftina, dar te oboseste. Iar transportul in comun e o loterie care include asteptare, inghesuiala si mirosuri care iti strica ziua.

Unul franeaza, altul accelereaza, toti claxoneaza! In fiecare dimineata, in fiecare seara, aceeasi poveste. In Bucuresti, la ora de varf, kilometrul e lung cat o zi de post. Mai ales daca aveti de traversat capitala de la Sud la Nord. Cand pe sosea, cand pe trotuar, printre masini si printre pietoni, isi fac loc biciclistii.

"Principalul avantaj sau beneficiu este ca transportul din punctul A in punctul se face cu zambetul pe buze. Uite, ma uit la tine, tu zambesti, eu zambesc. Deci, e placut. E frumos. Faci miscare, te simti bine. E sanatos. Faci economie la bani. Nu mai platesti in fiecare zi sute si sute de lei pe benzina si pe nu stiu ce. Nu ai reparatii.Reparatia la bicicleta este incomparabil mai ieftina, poti sa ti-o faci si tu acasa", explica Corneliu Belciug, de la Green Revolution. Nu mai stai blocat in ambuteiaje, nu mai cauti ore in sir locuri de parcare. Sigur, daca ar fi vorba doar de avantaje, strazile s-ar umple de biciclisti. "Singurul lucru care ne lipseste in momentul de fata este infrastructura", a mai spus acesta.

Acum cativa ani ai fi spus ca mersul cu bicicleta prin Bucuresti e un sport extrem. Lucrurile s-au schimbat, oamenii s-au mai civilizat. "In Bucuresti, eu spun ca din fericire in ultima perioada atat biciclistii cat si soferii au inceput sa se respecte mai mult unul pe celalalt, au inceput sa-si acorde drepturile si sa imparta macar prima banda", a spus Belciug.

"Bicicleta este aproape in permanenta cu mine: la birou, seara cand ies cu prietenii, cand ies in parc, cand am diferite intalniri o iau tot timpul cu mine. O bicicleta inlocuieste abonamentele de metrou de autobuz, taxiurile. E foarte comoda si in acelasi timp se vede ablosut la bugetul tau lunar. La un moment dat mai investesti cate ceva sau o intretii, dar e cel mai bun prieten al tau care te duce dintr-o parte in alta a orasului", povesteste Iulian Vacarean.

Biciclistii recunosc ca mai exista o problema. Una cat se poate de romaneasca. "Marea problema a biciclistilor este furtul de biciclete. De curand mi s-a furat bicicleta", a mai explicat acesta.

S-a infuriat, s-a resemnat si si-a cumparat alta. Poate ca ne vom civiliza si aici la un moment dat. Oricum, decat sa te aventurezi in traficul orei de varf cu masina, tot e mai ieftin sa-ti cumperi o bicicleta noua.

Statistic, vorbind, bicicleta e sanatoasa, eficienta si ieftina. Preturile variaza de la cateva sute de lei, la cateva mii de lei, dar se amortizeaza in cateva luni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL: Bicicleta, pro si contra