REPORTAJ cu camera ascunsă: Birocraţia, afacere bănoasă pentru bişniţari
Birocraţia e coşmar pentru noi, dar afacere bănoasă pentru bişniţari. Sediul Direcţiei de Înmatriculări din Bucureşti este împânzit de afacerişti care abordează trecătorii pentru servicii contra-cost.
Birocraţia e coşmar pentru noi, dar afacere bănoasă pentru bişniţari. Sediul Direcţiei de Înmatriculări din Bucureşti este împânzit de afacerişti care abordează trecătorii pentru servicii contra-cost.
Pentru banii potriviţi, rezolvă orice problemă. Ajută cu dosarul sau sar rândul. Exasperaţi şi presaţi de timp, mulţi chiar le solicită serviciile. Iar autorităţile ridică din umeri.
Reporterii Observator au vrut să afle prin ce trece un cetăţean atunci când dă piept cu instituţiile statului.
Chiar înainte de a ajunge la sediul Sediul Direcţiei de Înmatriculări din Bucureşti, din Pipera, oamenii sunt întâmpinaţi de bişniţari experţi în acte auto. Fie că vrei să îţi înmatriculezi maşina, o radiezi sau schimbi permisul de conducere, bişniţarii au o soluţie. Contra-cost.
"Bişniţar: Înmatriculare?
Reporter: Da.
Bişniţar: Hai acolo la birou la mine.
Reporter: Păi de ce?
Bişniţar: Ca să faci dosarul, nu?
Reporter: Tu lucrezi aici?
Bişniţar: Nu, lucrăm la birou aici, şi aici depui actele. Dar ca să îţi faci dosarul, xerox, asigurare şi toate astea, aici le faci. Aici n-ai unde să faci o copie xerox. Te costă 15 lei dosarul cap-coadă. Pregătit, tot, doar să le depui".
Odată ajuns în birou cu clientul naiv, bişniţarul plusează. Contra unei sume de bani, poate rezolva orice. Chiar şi depunerea actelor la ghişeu.
Deşi sunt deseori amendaţi de jandarmi, bişniţarii nu se lasă de afaceri. Iar când văd camera de filmat, amabilitatea de mai devreme se transformă în violenţă verbală, de faţă cu autorităţile.
Întrebaţi câţi bani obţin pe zi, bişniţarii spun că "fac bani atât cât să trăiască", şi că ceea ce fac ei este "legal, că nu fură".
Reprezentanţii instituţiei spun că, în astfel de situaţii, au mâinile legate. Oricâte amenzi ar primi, bişniţarii se întorc la locul de muncă imediat după ce au fost alungaţi.
"În permanenta sunt solicitări, sunt chemate politia locala, sunt jandarmi, sunt date amenzi dar din pacate competenta noastra se termina undeva la gardul institutiei, iar ei, e foarte greu să ii ţii dincolo sau să intre intr-un spatiu public. recomandam cu tarie sa nu apeleze cetatenii la asa ceva pentru ca se expun unor riscuri de care nu au nevoie", a declarat Florin Rădulescu, şef serviciu inmatriculari şi permise Bucuresti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰