Situaţie disperată în Delta Dunării. Braconierii sunt cu un pas în faţa autorităţilor
Situaţie disperată în Delta Dunării, unde braconierii sunt cu un pas în faţa autorităţilor şi pun pe mesele restaurantelor icre negre de mii de euro şi peşti protejaţi, dar. ceruţi cu insistenţă de unii clienţii.
Situaţie disperată în Delta Dunării, unde braconierii sunt cu un pas în faţa autorităţilor şi pun pe mesele restaurantelor icre negre de mii de euro şi peşti protejaţi, dar. ceruţi cu insistenţă de unii clienţii. Cu sonare, aparate cu gps şi infraroşu nu dau niciodată greş. Sturionul şi somnul sunt printre cei mai căutaţi şi, evident, cei mai scumpi. Doar anul trecut au fost confiscate 40 de tone de peşte prins ilegal.
"Stai, că trag! Opriti motorul! Stai, că trag!" Par scene desprinse din filmele de acţiune. Este însă scenariul care se repetă periodic în Delta Dunării. Sunt indivizi care pescuiesc, deşi este prohibiţie. Prinderea lor în flagrant nu este misiune uşoară. Pentru că braconierii au complici, sunt organizaţi în reţele şi fiecare plan este bine pus la punct.
Autoritatile sustin ca braconierii actioneaza ca niste adevarati infrcatori. Acestia angajeaza cativa indivizi care au rolul de a pandi pe o raza de cativa kilometri de jur imprejur si in momentul in care vad ca autoritatile vin in control ii anunta pe cei care pescuiesc ilegal.
- Când pică Paştele în 2026 şi în următorii ani
- 3 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 3 aprilie, Sfântul Nichita Mărturisitorul. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, joi 3 aprilie. Ce nu trebuie să ratezi
- 2 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Pescuitul ilegal se practică în special pe canale şi la gurile Dunării. Braconierii folosesc sonare pentru a localiza peştele apoi îl paralizează şi îi prind. De cele mai multe ori acţionează la comandă, iar captura o vând pentru o mică avere.
Crapul, şalăul şi somnul sunt cele mai "vânate" specii. Adică deliciile pe care clienţii le caută în restaurante sau cherhanale. Dacă pe piaţa neagră un singur kilogram de şalău, spre exemplu, costă 15 lei, porţia într-un local costă dublu. Iar icrele de morun ajung şi la o mie de euro.
Pescuitul sturionilor este interzis tot timpul anului. Iar până pe 15 martie este prohibiţie la ştiucă.
Patru braconieri au fost prinşi şi au primit amenzi în valoare totală de 1900 de lei, o sumă prea mică în comparaţie cu fenomenul care pune în pericol Delta Dunării. Iar poliştii le-au confiscat peştele, bărcile şi plasele folosite la braconaj.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰