Brânza de capră din Stejaru, un nou produs autentic românesc (Video)
Un nou produs dobrogean îşi face, uşor uşor, loc pe harta gastronomică a României. Brânza de capră din Stejaru, Tulcea, a primit de la Ministerul Agriculturii atestarea de produs tradiţional local, statut care îi permite să protejeze reţeta, dar şi marca.
Un nou produs dobrogean îşi face, uşor uşor, loc pe harta gastronomică a României. Brânza de capră din Stejaru, Tulcea, a primit de la Ministerul Agriculturii atestarea de produs tradiţional local, statut care îi permite să protejeze reţeta, dar şi marca.
Este primul produs lactat din Dobrogea care primeşte o astfel de certificare. Însă drumul spre protejarea indicaţiilor geografice la nivel european este lung. România are până acum doar cinci produse tradiţionale recunoscute, oficial, în UE.
Pe Nicolae Migit l-am găsit în locul unde îşi petrece aproape toată ziua. La ferma sa de capre din Stejaru, în Dobrogea de Nord. Este cioban din tată-n fiu şi provine dintr-o familie de aromâni.
Încet, încet, a furat meserie. Astăzi, picurarul, aşa cum i se spune ciobanului pe acele meleaguri, creşte 120 de capre. De două ori pe săptămână, din laptele lor face o brânză atestată acum ca fiind unică. Reţeta, tot de la bunici o ştie.
Brânza se prepară apoi chiar în tifon, într-un proces care durează cam două ore.
La final, e obligatoriu ca produsul să stea în saramură. Reţeta e de acum atestată de Ministerul Agriculturii drept produs tradiţional local. Un demers iniţiat de fiica fermierului.
Noul statut ajută produsul să ajungă deja în magazine şi la târguri, sau chiar la export.
În România sunt înregistrate aproape 700 de produse tradiţionale, iar calea pentru a ajunge aici nu e uşoară.
La nivel european, însă, România are doar cinci produse tradiţionale certificate oficial: scrumbia de Dunăre afumată, novacul afumat din Ţara Bârsei, telemeaua de Ibănești, salamul de Sibiu şi magiunul de prune de Topoloveni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰