Brânza topită, un pericol pentru sănătate! Iată ce conţine
Este cunoscut faptul că brânza topită este unul dintre cele mai procesate sortimente şi că are un conţinut redus de calciu, însă foarte mulţi români îl folosesc aproape zilnic
Este cunoscut faptul că brânza topită este unul dintre cele mai procesate sortimente şi că are un conţinut redus de calciu, însă foarte mulţi români îl folosesc aproape zilnic
Fiind un aliment bogat în lipide, fără fibre şi sărac în glucide brânză topită nu dă saţietate, ci stimulează apetitul, fiind un adevărat duşman al curelor de slăbire.
Brânza topită se obţine prin încălzirea mai multor tipuri de resturi de brânzeturi şi margarină, în oale, cărora li se adaugă săruri de topire.
Ce conţine BRÂNZĂ TOPITĂ:
Câteva dintre ingredientele scrise pe o cutie de brânză topită: lapte, zer, proteine din lapte concentrat, grăsimi din lapte, fosfat de calciu, sare, citrat de sodiu, concentrat proteic din zer, acid sorbic, enzime, extract de paprikă şi vitamina D3. O mare eroare constă în faptul că brandul respectiv omite să precizeze cumpărătorului ce fel de lapte a fost folosit la fabricarea produsului, deoarece există lapte integral, lapte cu 2% grăsime, degresat etc, scrie Adevărul.ro.
Alte ingrediente care atrag atenţia nutriţioniştilor sunt proteinele din lapte concentrat, care sunt definite ca un tip de lapte foarte ieftin, obţinut prin diverse proceduri chimice şi de filtrare. Astfel rezultă caseina, care este utilizată pentru a lega compoziţia dar şi ca adeziv în industria maselor plastice. Acidul sorbic este un alt ingredient care nu are ce caută într-un produs alimentar.
Sărurile de topire sunt difosfații de calciu (E 450), polifosfatul calcic (E 452), fosfaţii de sodiu (E 339), citraţii potasici (E 332), citraţii sodici (E 331) şi citraţii de calciu (E 333). Practic, aceşti compuşi chimici au capacitatea de a dispersa proteinele din brânzeturi, distribuindu-le omogen, solubilizându-le şi jucând rolul de emulgatori şi stabilizatori ai emulsiilor apă-grăsime. Acestea sunt foarte periculoase pentru că scad absorbţia calciului.
Specialiştii ne recomandă să înlocuim brânza topită şi cremele de brânză tartinabile cu urdă, caş, mozzarella, ricotta, precum şi cu alte tipuri degresate şi nesărate.
Citeşte şi Medicii au rămas INTERZIŞI! Ce au găsit în RINICHII unui bărbat care mânca multă brânză
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰