Breb, satul de poveste din Maramureș, cucerit de turiști
Este anul în care dăm marile oraşe pentru viaţa autentică de la ţară. Pe care o putem închiria pentru câteva zile în frumosul Maramureş.
- În satul Breb, turiştii trăiesc viaţa autentică de la ţară.
- Localnicii şi-au transformat casele bătrâneşti cu cerdac în pensiuni.
Dormim în case vechi de secole şi mâncăm preparate făcute după reţete şi mai vechi de atât. Astăzi, descoperim împreună satul Breb, poate unul dintre cele mai frumoase din nordul ţării.
Satul de la poalele munţilor Gutâi, cu uliţe pietruite şi case vechi de un secol, este un colţ de rai pentru turiştii care caută liniştea. Localitatea de poveste a devenit cunoscută pe reţelele de socializare datorită fotografiilor postate de oamenii care au vizitat-o.
Oana, turistă: Foarte multe poze pe instagram cu Breb şi am vrut să vedem şi noi zona. E prima dată când suntem în Maramureş şi chiar vrem să vedem cum trăiesc oamenii în zona asta. Am mai văzut o familie care a făcut poze aici în costum popular şi atunci am făcut şi noi. A fost foarte drăguţ şi ne-au dat vreo trei costume să ne alegem.
Prima oprire a turiştilor este la restaurantul din sat. Aici, luxul înseamnă să iei masa direct pe iarbă.
Alexandru, turist: Ne-am oprit cu maşina la intrarea în sat şi la pas am început să luăm fiecare străduţă să vedem viaţa oamenilor, căsuţele lor, locurile. Este fain şi cred că încă se păstrează aici tradiţia şi poţi să vezi oamenii în viaţa de zi cu zi.
Orlando, turist: Nu am fost niciodată în zona asta şi am zis să vizităm Maramureşul, să vedem tradiţiile locale şi sătenii.
Oana, turistă: Ne-au plăcut căsuţele mici cu geamurile astea albastre, am venit să le căutăm. Să vedem căsuţele, să vedem fasolea atârnată de acoperiş, toate lucrurile astea.
În satul Breb, turiştii trăiesc viaţa autentică de la ţară. Localnicii şi-au transformat casele bătrâneşti cu cerdac, mobilier vechi şi covoare ţesute, în pensiuni. Aici, o noapte de cazare costă 400 de lei.
Maria Marinca, proprietară pensiune: Căsuca asta e foarte veche, a făcut-o tatăl meu până nu s-a căsătorit. Peste 100 de ani. Eu în ea m-am născut, în ea m-am căsătorit.
Bunica Maria a făcut băi în fiecare cameră pentru turiştii mofturoşi de la oraş. Chiar şi aşa, casa şi-a păstrat aspectul de altădată.
Maria Marinca, proprietară pensiune: Căsuca a fost acoperită de tatăl meu şi şindrilă. A fost 50 de ani acoperită cu şindrilă. Atunci erau şi lemnele şi oamenii mai tari, mai sănătoşi. Pe urmă a pus tablă. Şi-amu e iară cu şindilă. A ajuns ce-a fost când a fost tânără casă.
Ramona Petran, administrator pensiune: Lume foarte multă şi sună în continuare, că oamenii s-au săturat de oraş şi de asta, vrea să vină la ţară, aer curat, linişte.
Satul din inima Maramureştului poartă numele Breb, după un castor care a trăit pe aceste meleaguri şi a cucerit localnicii. Acum este cel mai vizitat loc din Maramureş.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰