Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ciorile din Arad nu se mai sperie de bufnița artificială, arma "secretă" a primăriei Arad. Păsările s-au obișnuit deja cu ea

În lupta cu miile de ciori instalate în oraş, sătui de gălăgia şi mizeria create de ele, primăria Arad a scos la înaintare .... o bufniţă artificială. Animal de pradă şi inamic natural al ciorilor, bufniţa ar avea rolul de a le ţine la depărtare. Un plan bun, însă nu şi de durată.

de Daciana Cordoş

la 18.05.2021 , 23:53

Dotate cu cea mai mare inteligenţă din regnul păsăresc, ciorile s-au obişnuit deja cu arătarea apărută printre crengi şi nu se mai sinchisesc de prezenţa ei. 

Bufniţa artificială are o deschidere a aripilor de aproape un metru şi este instalată într-un copac, în parcul din spatele Primăriei. A creat panică printre ciori, spun cei care au ajutat la montarea ei, dar doar pentru puţin timp. Păsările s-au obişnuit cu ea, aşa că acum... bufniţa a rămas mai mult de decor. 

Reporter: Cum au reacţionat ciorile în momentul în care aţi pus bufniţa?

Vezi și

Constantin Cureraru, angajat gospodărirea comunală: Păi s-au speriat, şi-au luat zborul de aici. Văd că acuma nu mai .. Dacă bate vântul ea se mişcă şi atunci, nu se mai ating de cuiburi. Să sperăm, acuma nu ştiu.

Oraşul se confruntă cu problema ciorilor de ani de zile. Păsările care au invadat oraşul sunt gălăgioase şi creează multă mizerie, spun localnicii. 

Localnic: Când s-au mutat din centru, au tăiat pomii, şi s-au mutat dincoace. Acuma s-or mută şi dincolo. Dar când s-au mutat prima dată a fost dezastru.

Bufniţa artificială a generat însă controverse printre localnici

Localnic: Părerea mea este că ar fi trebuit o bufniţă reală eventual să fie mai cu natură, mai friendly, mai frumos. Aşa nu cred că-i exact cea mai bună variantă. Dar decât nimic...

Reporter: O bufniţă dresată?

Localnic:  Eventual da.

Reporter: Dumneavoastră v-aţi speria de o bufniţă?

Localnic: Da, dar eu nu-s cioară.

Edilul este cel care a venit cu soluţia şi a cumpărat bufniță artificială, chiar din banii lui. Acum nu prea mai crede în eficienţa măsurii, dar speră speră că legea se va schimbă şi va permite luarea unor măsuri mai drastice.

Călin Bibart, primar Arad: Noi, ca ţară, nu suntem în stare să ne scriem două articole de lege clare şi încurcăm lucrurile. Într-adevăr, există o directivă europeană pentru păsări, valabilă pentru fiecare, că nu pot fi deranjate în perioada de cuibărit, dar asta e valabil în pădure, în mediul natural, nu în oraş, unde au devenit o problemă.

Mihai Pascu, biolog: O măsură care ar putea fi încercată. Ar fi aceea de a încuraja speciile de răpitoare să se instaleze în zonă, deci păsări vii, nu artificiale. Vânturelul roşu, alte specii de păsări ar putea fi încurajate prin amplasarea de cuiburi artificiale, în oraş, în preajma coloniilor acestora de ciori.

Dincolo de discomfortul legat de zgomotul produs, ciorile sunt însă păsări extrem de folositoare. Ele se hrănesc cu insectele şi dăunătorii din grădini, astfel că lipsa lor ar putea produce daune mai mari.

Daciana Cordoş Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Ciorile din Arad nu se mai sperie de bufnița artificială, arma "secretă" a primăriei Arad. Păsările s-au obișnuit deja cu ea