Bujorul românesc are succes la Bursa de flori din Olanda
Bujorul românesc face senzaţie în ţara lalelor, unde preţul unei flori licitate la bursă sare de un euro. Din ferma din Lehliu a celui mai mare exportator de bujor românesc pleacă la export aproape 300 de mii de fire în fiecare sezon.
Bujorul românesc face senzaţie în ţara lalelor, unde preţul unei flori licitate la bursă sare de un euro. Din ferma din Lehliu a celui mai mare exportator de bujor românesc pleacă la export aproape 300 de mii de fire în fiecare sezon. Bujorul s-a adaptat perfect la clima ţării nostre şi e o mină de aur pe piaţa florilor. Din păcate, România susţine prea puţin piaţa internă şi cumpără anual sute de milioane de lalele, trandafiri şi garoafe de la străini.
Sunt bujorii din Lehliu care fac senzaţie la Bursa din Olanda. 90 de mii de fire pleacă spre ţara lalelelor doar la un singur transport.
Un fir se vinde şi cu un euro şi jumătate, ceea ce înseamnă încasări de peste 130 de mii de euro, pe transport. Inginerul Gheorghe Teodorescu a decis în 2005 să planteze bujori pe un hectar, devenind cel mai mare exportator din România.
Afacerea de la Lehliu a pornit cu o investiţie de peste o sută de mii de euro. Bani pentru 30 de mii de tulpini cumpărate din Olanda. Tot acolo s-au pregătit şi culegătorii care lucrează în fermă.
Florile care nu pleacă la export, ajung în pieţele din România. Mii de flori albe, roşii sau roz sunt încărcate în tiruri, în fiecare zi.
Fermierii spun că, în ultimii ani, România a pierdut enorm pentru că nu a sprijinit producţia de flori. Cumpărăm anual din străinătate sute de milioane de fire de trandafiri, garoafe şi lalele. În timp ce exporturile de flori româneşti sunt de zeci de ori mai mici decât importurile.
Un profesor de la Facultatea de Horticultură din Bucureşti a lansat pe Internet o petiţie pentru ca bujorul, un simbol al frumuseţii şi bogăţiei, să fie declarat floarea naţională a României.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰