Bursa Română de Mărfuri dă statul în judecată, dacă nu i se permite să tranzacţioneze gaze naturale
Bursa Română de Mărfuri (BRM) ameninţă că va acţiona statul în judecată la forurile internaţionale de justiţie, dacă Parlamentul va aproba modificările propuse de Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, privind eliminarea BRM de pe piaţa platformelor centralizate de gaze naturale din România.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Analist, despre al doilea mandat al lui Trump: ce decizii ar putea fi luate cu vizele pentru români sau războiul din Ucraina
Bursa Română de Mărfuri (BRM) ameninţă că va acţiona statul în judecată la forurile internaţionale de justiţie, dacă Parlamentul va aproba modificările propuse de Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, privind eliminarea BRM de pe piaţa platformelor centralizate de gaze naturale din România.
Preşedintele Bursei Române de Mărfuri (BRM), Septimiu Stoica, a declarat că aşteaptă să vadă ce va decide Parlamentul.
Potrivit propunerilor Comisiei, OPCOM, filială a Transelectrica, ar rămâne singura platformă de tranzacţionare.
”Legea este în Parlament deocamdată. Există deputaţi care vor cere reîntoarcerea legii spre a fi discutată în Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor. Noi am înţeles că au fost iregularităţi, că s-a stipulat faptul că va exista un singur operator, care a fost şi nominalizat (OPCOM, n.r.)”, a declarat Stoica pentru News.ro.
El afirmă că nu ştie cum a fost convocată şedinţa Comisiei şi nici dacă s-a ţinut cont de recomandările UE.
”Noi am participat la numai două întâlniri. Credem că există căi procedurale ca legea să se reîntoarcă (la Comisie, n.r.). Dar dacă nu se întâmplă acest lucru, dacă Parlamentul îşi asumă o asemenea decizie antieconomică şi neetică, dacă nu ni se face dreptate, ne vom adresa organismelor internaţionale. Noi am investit timp, bani şi experienţă şi acum vii şi îl dai altuia (dreptul de tranzacţionare gaze, n.r.)?”, adaugă oficialul BRM.
Stoica subliniază că preţurile cele mai bune se obţin acolo unde există concurenţă.
”În opinia noastră, este un adevărat scandal. Ni se întâmplă a doua oară aşa ceva, după episodul cu energia electrică. Va fi o problemă de constituţionalitate şi de legalitate”, punctează preşedintele BRM.
Producătorii de gaze va trebui să oferteze şi să tranzacţioneze public, transparent şi nediscriminatoriu pe pieţele centralizate de gaze naturale întreaga cantitate de gaze naturale produsă, mai puţin cantităţile aferente consumului propriu tehnologic, potrivit unor modificări la OUG 64/2016 privind piaţa gazelor naturale adoptată săptămâna aceasta în şedinţa Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională.
Toată cantitatea produsă sau importată se va tranzacţiona pe o singură bursă angro, iar contractele bilaterale directe între producători şi furnizori, traderi sau consumatori vor dispărea, potrivit modificărilor aduse de iniţiatorii documentului, Grupul parlamentar PSD.
După ce, prin legea 123/2012, OPCOM a devenit singura bursă angro de energie, acum, prin modificarile la OUG 64/2016, OPCOM devine şi singura bursă angro de gaze naturale.
“Printre principalele modificări aduse de Comisia pentru Industrii se numără obligativitatea vânzării pe platforma de tranzacţionare angro a întregii cantităţi de gaze naturale produse, importate şi exportate, în mod transparent şi nediscriminatoriu; pe model vest-european, un operator unic pe piaţa angro de gaze naturale şi de energie electrică, OPCOM, pentru a putea, astfel, creşte lichiditatea pieţei concurenţiale angro, prin centralizarea activităţilor de tranzacţionare.
Acestea mai prevăd tranzacţionarea gazelor naturale prin contracte bilaterale pe termen lung, acces nediscriminatoriu la Reţeaua de Transport de gaze naturale inclusiv pentru noua conductă BRUA, precum şi criterii minimale pentru acreditarea operatorilor pentru piaţa cu amănuntul fără a limita numărul acestora, potrivit datelor transmise joi de Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.
La rândul său, preşedintele Consiliul Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, spune că autoritatea nu este de acord cu eliminarea Bursei Române de Mărfuri (BRM) de pe piaţa platformelor centralizate de gaze naturale din România şi susţine că ar trebui menţinute ambele platforme de tranzacţionare, OPCOM şi BRM.
”Noi pe această zonă ne-am coordonat cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi am avut puncte de vedere similare, transmise Parlamentului. La ultima şedinţă (a Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor - n.r.) nu am fost invitaţi, deci nu pot să spun exact ce s-a votat. Punctul de vedere a fost în esenţă acela de a menţine ordonanţa, respectiv de a menţine două platforme de tranzacţionare, pentru faptul că BRM este deja un operator care tranzacţionează gaze. Şi atunci, dacă nu suntem mulţumiţi de modul în care funcţionează BRM, varianta ar fi mai degrabă să îi punem anumite condiţii, să fie reglementată mai bine, dar nu ştiu dacă este o soluţie optimă să eliminăm un actor economic care deja e prezent pe piaţă”, a declarat joi Chiriţoiu, la conferinţa aniversării a 20 de ani de activitate a Consiliului Concurenţei.
Sursa: News.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰