Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cifre alarmante înainte de primul clopoţel. Mii de şcoli rămân deschise, deşi nu au avize ISU

Sute de mii de elevi vor începe anul în şcoli periculoase. Una din 10 instituţii de învăţământ n-are avizul ISU, avertizează pompierii. Iar într-o şcoală din Capitală, clopoţelul nu va mai suna deloc: clădirea va fi demolată, după ce tavanul s-a prăbuşit.

de Redactia Observator

la 22.08.2017 , 20:48

Sute de mii de elevi vor începe anul în şcoli periculoase. Una din 10 instituţii de învăţământ n-are avizul ISU, avertizează pompierii. Iar într-o şcoală din Capitală, clopoţelul nu va mai suna deloc: clădirea va fi demolată, după ce tavanul s-a prăbuşit.

Pus în faţa imaginilor, ministrul Educaţiei dă un răspuns şocant:

Discuţie reporter - LIVIU POP, ministrul Educaţiei:

Vezi și

- Ce le puteţi spune părinţilor care îşi vor duce copiii la 11 septembrie în şcolile astea?

- Să nu-şi ducă copiii în şcolile respective!

- Şi unde să-i ducă?

- Păi... asta-i..... Mergem înainte!

Asa a reacţionat ministrului Educaţiei, pus de reporterii Observator faţă în faţă cu imaginile unor şcoli ce stau să cadă peste elevi.

Discuţie reporter - LIVIU POP, ministrul Educaţiei:

- Ce obligaţie să avem noi ca minister dacă se dărâmă un corp de clădire?

- Dumneavostră v-aţi duce copilul sau l-aţi lăsa într-o şcoală care arată aşa?

- Nu, în nicio şcoală neautorizată n-ar trebui să îi lăsăm.

- Mai sunt 3 săptămâni, să aşteptăm!

Sute de elevi au aşteptat deja 3 luni ca şcoala lor, cu numărul 141, să fie reabilitată, după ce tavanul i s-a prăbuşit. Au aflat astăzi că autorităţile vor demola clădirea, aflată în paragină.

ALINA DUMITRIU, psihoterapeut:

Eu am observat de prima oară când m-am dus şi ştiam ce efecte are mucegaiul asupra plămânilor şi chiar i-am întrebat pe copii dacă există simptomatologie de astm şi mi-au spus că da... Îi vedeam sub dărâmăturile alea şi mă gândeam cum îi cheamă pe fiecare dintre ei.

Şi acolo unde nu e risc de prăbuşire, e risc de incendiu. O confirmă IGSU, care a anunţat că, la nivel naţional, 10% dintre şcoli NU au autorizaţie de securitate la incendiu. Iar în Capitală, doar 44 din 1.066 de clădiri unde învaţă copii sunt legale.

În schimb, datele Ministerului Educaţiei contrazic datele pompierilor. Sunt şi mai grave. La nivel naţional, din peste 31 de mii de clădiri, doar 2.300 ar avea autorizaţie de securitate la incendiu, puţin peste 19 mii au aviz sanitar şi mult mai puţine au aviz de mediu.

Avem nevoie de minimum doua cai de evacuare pentru fiecare cladire. este important, de asemenea ca aceste clădiri să detină instalaţii de stingere a incendiilor, sisteme de detectare si alarmare in caz de incendiu, spun reprezentanţii IGSU.

Cifrele îngrijorătoare au ajuns şi în atenţia Administraţiei Prezidenţiale, dar şi la Ministerul Dezvoltării.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri sociale » Cifre alarmante înainte de primul clopoţel. Mii de şcoli rămân deschise, deşi nu au avize ISU