Antena Meniu Search
x

Călătorie în timp, la primul muzeu Art Nouveau din România

Dacă doriţi să experimentaţi o călătorie în timp, să ştiţi că trebuie să faceţi un drum până la Oradea, acolo unde se află primul muzeu Art Nouveau din Romania.

de Redactia Observator

la 13.10.2020, 17:15

Vezi și
  • Muzeul are şi amenajări moderne.
  • La parter vizitatorii pot descoperi câteva elemente Art Nouveau.

Şi cum accesul a fost liber în muzeu, orădenii au profitat de ocazie şi au aflat cum trăiau bogaţii oraşului acum mai bine de un veac.

Muzeul are şi amenajări moderne: la parter vizitatorii pot descoperi câteva elemente Art Nouveau pe un panou interactiv, iar în camera copilului pot intra într-o lume a visului, prin intermediul unor spectaculoase proiecţii de tip video mapping.

Vizitatorii nu doar că pot explora spaţii interesante, ci chiar intră în atmosfera unei epoci pline de farmec, cea de început de secol XX, denumită "La belle époque". La etaj, descoperă cum arăta o casă a burghezilor Oradei.

Diana Iancu – muzeograf muzeul Art Nouveau: Amenajarea muzeului a tinut cont de a proiecta vizitatorul in cea mai rumoasa perioada putem spune numita si belle epoque. Putem sa vizitam mai multe incaperi deddicate curentului Art Nouveau dar si tipului de comportament, contextului social al orasului din acea vreme.

În acest an, festivitățile organizate de ziua oraşului au fost aproape inexistente, din cauza restricţiilor. În muzee s-a simtit însă sărbătoarea. Vizitatori au fost toată ziua, iar intrarea a fost gratuită. Cei mai mulţi au fost copiii, care şi-au dorit să înveţe despre vremurile din trecut.

Profesor: E important sa inveti povestea acolo unde ea s-a nascut, de aceea am venit cu clase de turism, de viitori ghizi. Niciodata copiii nu vor recreatie aici, de cate ori venim lectiile dureaza 2 ore si nimeni nu se supara

Profesor: Eu le-am spus ca avand in vedere ca este ziua orasului nostru este important sa vada ce se intampla acum 100 de ani

Salonul domnilor, cel al doamnelor, dar şi dormitorul, bucătăria şi baia decorate în stil art nouveau au fost un magnet pentru vizitatori.

Clădirea devenită muzeu a întrat în reabilitare în 2018. Lucrările costa 6 milioane de lei, iar banii provin din fonduri europene. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Călătorie în timp, la primul muzeu Art Nouveau din România