Antena Meniu Search
x

Calendar ortodox septembrie 2024, principalele sărbători religioase ale lunii

În septembrie 2024, a IX-a lună a anului, avem trei sărbători religioase cu cruce roşie, toate extrem de importante şi care ar urma să ne acapareze, practic, primele trei weekenduri din lună.

de Redactia Observator

la 13.11.2023, 16:49

Naşterea Maicii Domnului se prăznuieşte în septembrie 2024
Naşterea Maicii Domnului se prăznuieşte în septembrie 2024
  • În septembrie 2024 avem trei sărbători religioase cu cruce roşie.

Luna septembrie reprezintă, practic, luna în care soarele începe să piardă bătălia cu luna. Spunem asta pentru că, din ultimele zile ale lunii, noaptea începe să fie mai lungă decât ziua.

Luna septembrie 2024 aduce trei mari sărbători religioase, sărbători care ar urma să ne acapareze primele trei weekenduri ale lunii. Avem Sfântul Dionisie (începutul anului bisericesc), Naşterea Maicii Domnului şi Înălţarea Sfintei Cruci.

Când sărbătorim Începutul anului bisericesc în septembrie 2024

Începutul anului bisericesc se ia în calcul de la data de 1 septembrie, iar în 2024 data de 1 septembrie pică tocmai într-o zi de duminică. Pe 1 septembrie îl sărbătorim pe Sfântul Dionisie, sărbătoare cu cruce roşie.

Pe acelaşi subiect

Conform crestinortodox.ro, se consideră că "datorită Sfântului Dionisie Exiguul afirmăm astăzi că suntem în anul 2023 "după Hristos“, deoarece el a propus numărarea anilor începând cu Întruparea Domnului".

Când prăznuim Naşterea Maicii Domnului în septembrie 2024

Pe 8 septembrie 2024 sărbătorim Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, iar 8 septembrie 2024 pică într-o zi de duminică. Este primul praznic din Anul bisericesc ce începe la 1 septembrie 2024.

Se consideră că Naşterea Maicii Domnului reprezintă "rodul rugăciunii părinţilor ei", iar Maica Domnului "va fi aleasă să dăruiască trup de om lui Dumnezeu-Fiul, Mântuitorul nostru Iisus Hristos".

Conform specialiştilor, există tradiţii şi obiceiuri de Naşterea Maicii Domnului ce ar trebui respectate cu sfinţenie.

Când prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci în septembrie 2024

Înălţarea Sfintei Cruci se prăznuieşte pe 14 septembrie 2024, iar această dată ar urma să pice într-o zi de sâmbătă. Se consideră că Înălţarea Sfintei Cruci este "cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt".

Prin Înălţarea Sfintei Cruci sărbătorim atât momentul în care episcopul Macarie al Ierusalimului a înălţat solemn Sfânta Cruce în faţa poporului, cât şi momentul în care a fost adusă Sfânta Cruce de la perşii păgâni, în vremea împăratului bizantin Heraclius, şi a fost depusă în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Calendar ortodox septembrie 2024, principalele sărbători religioase ale lunii