Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Când se schimbă ora în 2023. Trecem la ora de vară în luna martie

Când se schimbă ora în 2023. Trecem la ora de vară în luna martie. Într-o lună românii se pregătesc, încă o dată, să treacă de la ora de iarnă la cea de vară. 

de Redactia Observator

la 25.03.2023 , 10:46

Când se schimbă ora în 2023 şi recem la ora de vara Când trecem la ora de vară în 2023 - Shutterstock

Când se schimbă ora în 2023. Trecem la ora de vară în luna martie. În foarte scurt timp, toată lumea va trebui să-și regleze ceasurile. Acestea se vor da înainte cu o oră, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00. 

Când se schimbă ora în 2023

România trece la ora de vară 2023 în ultimul weekend din luna martie. Pe data de 26 martie 2023, ceasurile se vor da cu o oră înaintea orei oficiale standard, iar ora 03:00 devine 04:00. 

Articolul continuă după reclamă

Astfel, dăm ceasul cu o oră înainte, ceea ce înseamnă că, teoretic, în noaptea de 25 spre 26 martie dormim mai puţin. În plus, trebuie precizat că, prin acest procedeu, al trecerii la ora de vară, se mizează pe obţinerea de mai multă lumină naturală pentru efectuarea a diferite activităţi.

Pe acelaşi subiect

La ce ne ajută ora de vară

Trecerea la ora de vară aduce o economie în ceea ce priveşte consumul de energie electrică. În urmă cu câţiva ani, ţărilor din Uniunea Europeană li s-a solicitat să aleagă între ora de iarnă şi ora de vară, astfel încât să nu se mai treacă prin această schimbare de două ori, iar oamenii să fie afectaţi.

Atunci, autorităţile din România au stabilit ca ţara noastră să rămână la ora de iarnă pe parcursul întregului an, ştiut fiind faptul că, totuşi, ora de iarnă este considerată ora standard.

Însă, din cauza pandemiei de coronavirus, procesul de a alege între ora de iarnă şi ora de vară a fost amânat pe termen nedeterminat. Mai mult, ţinând cont de criza energetică ce a lovit mai toate statele din Uniunea Europeană în ultima perioadă, există posibilitatea ca autorităţile din tot mai multe ţări să încline spre menţinerea pe o perioadă cât mai lungă a orei de vară, astfel încât să se obţină economii semnificative la consumul de energie electrică.

Cum a fost introdusă ora de vară

Folosirea orei de vară este atribuită lui George Vernon Hudson, un entomolog neozeelandez, care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi a venit cu această idee în 1895. Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie — 1 octombrie).

Au urmat britanicii, ce au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai — 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei. În România, schimbarea orei de vară a fost introdusă prima dată în anul 1932. La nivelul Uniunii Europene, trecerea la ora de vară se face similar în toate statele, în aceeași zi.

Când se schimbă ora în 2023. Cea mai scurtă zi din an

Astfel, ultima zi din această săptămână devine cea mai scurtă din an, având doar 23 de ore, iar oamenii vor dormi mai puţin. Diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, față de două ore - cum se întâmplă când e valabilă ora de iarnă. Odată cu introducerea orei de vară, oamenii se vor bucura mai mult de lumina naturală a Soarelui. Ora de vară rămâne valabilă până în ultimul weekend din luna octombrie.

Când trecem din nou la ora de iarnă

Ora de iarnă 2022 este momentul în care ceasurile se dau înapoi și România revine la ora Europei de Est + 2 UTC. Schimbarea la ora de iarnă 2022, ca și în ceilalți ani, se face în ultimul weekend din octombrie, ultima noapte de sâmbătă spre duminică, între 29 și 30 octombrie, când ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 4.00 devenind ora 3.00.

Cine îşi de ce doreşte eliminarea orei de vară

Eliminarea orei de vară trebuia făcută de anul trecut. Comisia Europeană a propus ţărilor membre din 2019 să aleagă ora la care vor să rămână. Decizia a fost însă amânată din cauza pandemiei. 

Un sondaj european arată că 40 la sută dintre oameni au probleme de concentrare şi aproape toţi se confruntă cu insomnii şi disconfort fizic. 

"Deşi efectele ar trebui să dureze una - două zile, mai ales în cazul adolescenţilor durează şi până la trei săptămâni. S-a constatat ştiinţific că creşte incidenţa infarctelor, accidentelor vasculare cerebrale, probleme legate de somn, chiar dacă avem impresia că ne expunem mai mult la lumină, creşte incidenţa depresiei", spune medicul Oana Deleanu

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Ştiri sociale » Când se schimbă ora în 2023. Trecem la ora de vară în luna martie