Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL: Caraliu, intre Terente si Dogaru

Oare cum o fi sa traiesti intr-un sat linistit, uitat de timp si de lume si dintr-o data, toata pacea sa fie stricata de masini de politie, mascati si sirene? Poate cel mai bine stiu acest lucru oamenii din Carcaliu, satul care sta in centrul jafului tablourilor semnate de legende ale picturii ca Gaugin sau Matisse.

Vezi și

Carcaliu, judetul Tulcea. Satul in care ceva remarcabil si iesit din comun se intampla doar o data la 100 de ani. La inceputul secolului, toata atentia era indreptata spre acest colt uitat de Romanie din cauza unui nume care bantuie si acum imaginatia colectiva - TERENTE HAIDUCUL. Oricat de potent ar fi fost si oricat de haiduc, Terente fuse si se duse. Iar pana-n ianuarie, in sat a fost liniste si pace aproape un secol. Doar ca inceputul lui 2013 nu doar ca a spulberat orice urma de liniste, dar a adus Carcaliu in atentia lumii intregi.

Autorii jafului secolului, care au furat dintr-un muzeu din Olanda picturi estimate la zeci de milioane de dolari, au adus operele de arta in localitatea din Delta. Desi nu erau vinovati cu nimic, oamenii au intrat in pamant de rusine. Numele satului fusese terfelit, fara voia lor, prin noroi.

De fapt, oamenii mai degraba recunosc ca sunt consateni cu haiducul care a terorozitat bogatasii Dobrogei, decat sa aprobe ce-a facut Radu Dogaru. Terente fura si taia in stanga si-n dreapta, dar macar inima ii era aproape de cei saraci. “Se ascundea in padurile astea de pe malul Dunarii si fura de la bogati si dadea la saraci. Deci tot timpul se ascundea si nu putea sa-l gaseasca nimeni Dadea saracilor care poate nu aveau o bucatica de paine pe masa”, a declarat primarul localitatii Carcaliu Anica Toma

Dar nu toata lumea pare afectata de valva din mica comunitate de lipoveni din Delta. In frunte cu primarul. “Un om nu poate sa schimbe o intreaga comunitate. E vorba de un singur om aici. Nu putem spune ca un om ne-a facut de rusine si acum ne incadram cu totii. Deci, nu. Parerea mea e ca am ramasi aceeasi”, a mai spus edilul.

Totusi, nu a fost prima lovitura "artistica" din Carcaliu. In anul 2011, din casa unei femei din sat au disparut doua icoane foarte valoroase.

Acum, oamenii asteapta ca apele sa se linisteasca, iar satul sa-si revina la calmul dintotdeauna. Asta, bineinteles, pana la jaful secolului viitor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL: Caraliu, intre Terente si Dogaru