Cascadorii, uitați de statul român. Nicio lege nu le reglementează meseria
Din pasiune cascadori, de profesie orice altceva! Cascadorii români au fost uitaţi de lege mai bine de trei decenii. Iar pe proiectul care ar trebui să normalizeze situaţia lor s-a aşternut deja praful, pe mesele din Parlament.
- Proiectul de lege zace de 10 ani.
- Cascadorii se plâng că sunt ignorați.
Din pasiune cascadori, de profesie orice altceva! Cascadorii români au fost uitaţi de lege mai bine de trei decenii. Iar pe proiectul care ar trebui să normalizeze situaţia lor s-a aşternut deja praful, pe mesele din Parlament. Îşi pun viaţa în pericol pentru filme internaţionale sau chiar pentru a le ajuta pe autorităţile de intervenţie iar în schimb, primesc poate cea mai mare nesiguranţă a zilei de mâine.
Se aruncă în flăcări, fac salturi riscante, sfidează pericolul. Se lasă loviţi de maşini în viteză, se ridică pe cai în galop, se avântă fără frică în lupte. Sunt cei din linia întâi - eroii anonimi care fac cascadorii de Hollywood în numele marilor staruri.
I-am găsit antrenându-se pentru următoarele lor roluri. Cel mai important: o super producţie cu Michael Keaton și Samuel L. Jackson, filmată în Bucureşti.
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 15-16 februarie. Ce nu trebuie să ratezi
- Antrenează-ți creierul ca un campion: Cursurile Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, Sesiunea...
- 14 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Pentru Hollywood, cascadorii români sunt indispensabili. Pentru statul român - nici măcar nu există. Nicio lege nu le reglementează activitatea. Între ei, care au zeci de filme în portofoliu, şi un om normal de pe stradă, nu este nicio diferenţă din punct de vedere legal în ceea ce priveşte cascadoriile.
(Reporter): Cum credeti ca va considera pe voi statul?
(Ionuț Deliu): Pai stie statul de noi?
(Cătălin Banghea, cascador): Si noi suntem curiosi de asta. Chiar, cum ne considera statul?
(Ionuț Deliu): Cred ca turisti.
Pentru că şi dacă îi doare, nu pot face nimic, neavând o asigurare de sănătate.
Nu-i sperie nici focul, nici gloanţele, nici exploziile sau loviturile, dar îi sperie gândul la viitor. Odată ieşiţi la pensie, la 50 de ani, primesc un ajutor infim: 300 de lei pe lună şi 1.400 de lei o dată pe an. La schimb, ei au dat României un renume în breasla cinematografică.
Singurul cascador din lume care face sărituri de la înălţime cu întoarceri, care a jucat alături de John Travolta şi Nicolas Cage, este şi cel care se zbate de ani de zile pentru o lege.
Proiectul de lege încă aşteaptă avize. Dacă ar fi promulgat, cascadorii ar putea să se numească "profesionişti", să aibă parte de indemnizaţii şi asigurări decente şi, poate şi mai important, ar putea să colaboreze cu autorităţile statului în mod voluntar pentru a salva vieţi. Aşa cum au făcut-o şi eroii din 1977, la cutremur.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰