Antena Meniu Search
x

Castelele României, agonie și extaz

Există o expresie care sună aşa: "Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă şi în sac!" Cu România a fost tare darnic. I-a dăruit munţi înalţi, râuri, Deltă, mare şi câmpii.

Vezi și

Există o expresie care sună aşa: "Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă şi în sac!" Cu România a fost tare darnic. I-a dăruit munţi înalţi, râuri, Deltă, mare şi câmpii.

Dacă istoria ar durea, oraşul Iernut ar plânge. În el se află unul dintre cele mai frumoase palate din Mureş. Povestea castelului cu ziduri impunătoare începe în 1545, atunci când a fost ridicată de Gáspár Bogáti în stil renascentist. Anii de glorie de atunci au trecut, iar azi clădirea nobilă de altădată pare doar un loc bântuit ferecat cu lacăte mari.

Odată ce reuşeşti să treci pragul castelului, imaginile sunt dezolante. Pereţi dărâmaţi, mizerie, rugină şi pânze de păienjeni alcătuiesc decorul actual al palatului. Istoria spune că această clădire impunătoare a aparţinut pe rând mai multor descendenţi ai familiei Bethlen, pâna în 1885, când Mark Bethlen l-a pierdut la cărţi, într-o singură noapte.

Castelul Haller de la Iernut este primul şi cel mai vechi castel construit de această familie în judeţul Mureş. Pe timpul comunismului a funcţionat ca o şcoală agricolă, iar după căderea comunismului a fost preluat de către Biserica Catolică.

Acum singurul care mai veghează asupra castelului din Iernut este paznicul. Tot el ştie ce s-a întâmplat cu palatul în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Dar poveştile care ar putea transforma castelul într-un adevărat obiectiv turistic nu contează pentru Biserica Romano-Catolică, în proprietatea căruia se află, aşa că obiectivul rămâne în paragină. De o altă soartă a avut parte un alt palat al familiei Heller care se află în Orga.

Castelul din Ogra a fost construit în secolul 16 şi este mai vechi decât cel din Iernut, dar în 2007 a fost restaurat. Camerele, mobilierul, tablourile vechi şi chiar câteva lucruri ale familiei Haller readuc la viaţă atmosfera din anii 1700, chiar dacă palatul nu mai este acum reşedinţa unor nobili.

Ca orice palat care se respectă şi cel din Ogra are un tunel. Castelul a devenit locul preferat al turiştilor care vizitează Mureşul. Proprietarii castelului de la Ogra nu se opresc aici. Au reuşit să cumpere încă un palat care a aparţinut familiei Haller. Se află în Sânpaul şi va fi restaurant imediat ce oamenii vor reuşi să strângă fondurile necesare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Castelele României, agonie și extaz