Castelul Pekri, vechi de peste 400 de ani, o bijuterie ascunsă în Ardeal
Deşi aminteşte de castelele de pe Valea Loarei, castelul din localitatea mureşeană Ozd este foarte puţin cunoscut românilor. E vechi de 400 de ani şi a fost complet reconstruit, după ce a fost distrus de un incendiu.
Deşi aminteşte de castelele de pe Valea Loarei, castelul din localitatea mureşeană Ozd este foarte puţin cunoscut românilor. E vechi de 400 de ani şi a fost complet reconstruit, după ce a fost distrus de un incendiu. Din păcate, clădirea în stil renascentist cu elemente baroce nu mai are gloria de altădată. Însă actualul proprietar, o fundaţie creştină, încearcă să-i aducă strălucirea de altădată.
Pe o creastă, deasupra micului sat mureşan Ozd, se ridică maiestos un castelul ale cărui patru turnuri par să îi păzească pe localnici de o invazie a armatelor străine.
Castelul în formă dreptunghiulară cu bastioane în colţuri a fost complet reconstruit după ce un puternic incendiu l-a distrus în totalitate. De-a lungul secolelor bijuteria de la Ozd a trecut din proprietatea familiei Radak în cea a contelui Pekri şi înapoi la familia Radak. În 1945, castelul a fost naţionalizat, devenind pe rând grădiniţă, şcoală şi ulterior casă de cultură. În tot acest timp, proprietari nu s-au îngrijit de întreţinerea castelului, aşa se face că după 1989 când a fost retrocedat castelul era o adevărată ruină.
În ultimii 20 de ani în schimb, noii beneficiari ai domeniului - o fundaţie creştină - au reuşit cu ajutorul donaţiilor să refacă în totalitate acoperişul castelului.
Pentru reabilitarea clădirii este nevoie de aproape 4 milioane de euro. Când clădirea va fi complet restaurată proprietarii vor să o transforme în sală de conferinţe. Pentru moment în fostul şopron al castelului a fost deschis un centru pentru reabilitarea persoanelor dependente de alcool, droguri sau jocuri de noroc.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰