Oază de liniște în cătunele Scărişoara şi Ineleţ din Munții Cernei
Lăudate de străini şi plasate în documentare despre minunile lumii, frumuseţile ţării noastre parcă aşteaptă să fie descoperite şi de români. Ţara noastră este plină de locuri incredibile peste care trecerea timpului nu-şi lasă amprenta modernităţii. Aşa că dacă vreţi să petreceţi o vacanţă pe plaiurile româneşti într-o oază de linişte şi relaxare vă dăm noi un pont. În Munţii Cernei, la peste o mie de metri altitudine în cătunele Scărişoara şi Ineleţ, după ce aţi urcat pe o scară proptită în stânci veţi ajunge într-un loc pardisiac. Localnicii calzi şi ospitalieri vă vor caza pentru doar câteva zeci de lei şi vă vor servi cu produse din propria gospodărie.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Peisaje care taie respirație, în Munții Cernei
- Câteva familii trăiesc rupte de lume
În câteva cătune răsfirate pe crestele munţilor Cernei câteva familii îşi duc traiul, izolate de restul lumii. Nu au curent electric şi nici drumuri. Ca să ajungi în Scărişoara sau Ineleţ trebuie să treci o punte de lemn, apoi să urci pe o scară de zeci de metri proptită de stânci. Pe aici vin şi turiştii dornici să descopere o altfel de lume.
După ce ai urcat scările, mergi pe o cărare prin pădure ca să ajungi în cătunele izolate. Deşi drumul printre stânci este anevoios, efortul merită. Odată ajunşi, nou veniţii descoperă un loc paradisiac.
Pentru o sumă modică, localnicii oferă mâncare şi cazare în gospodăriile lor, celor care vor să rămână peste noapte.
Oamenii din zonă nu au medic, iar preotul ajunge la ei o dată la două sau chiar trei săptămâni ca să facă o slujbă la biserica construită în urmă cu jumătate de secol. Tot ce îşi doresc însă localnicii este ca legătura lor cu civilizaţia să fie făcută de un drum şi nu de scări din lemn.
Spre cătunele din Munţii Cernei nu a fost făcut nici măcar un drum forestier, aşa că niciun localnic nu are maşină, pentru că nu ar avea unde să o folosească.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰