SPECIAL! Ingredinetele bizare din alimente
Pana acum cativa ani, singurul lucru care ne interesa atunci cand cumparam un produs alimentar era data expirarii. Dintr-o data, eticheta a devenit mult mai complicata decat am fi crezut.
Dar cu ajutorul specialistilor, am inceput sa ne pricepem si sa evitam produsele pline de chimicale. Chiar si asa, exista niste capcane. naturale. Mai precis, arome despre care habar n-avem de unde provin.
Suntem tentati sa acordam mult mai mult credit produselor pe a caror eticheta scrie clar si frumos: arome naturale sau ingrediente naturale. Stim, insa, ce inseamna acele denumiri generice? Suna frumos "arome naturale", dar ce sunt ele? Nu cumva aromele acelea nu sunt niste substante frumos mirositoare, ci din contra? O astfel de substanta este numitul "ulei de castor", care este, de fapt, un extract din glandele anale ale respectivului animal.
Uleiul de castor se gaseste nu doar in cosmetice, ci si in produsele alimentare si este responsabil pentru intensificarea aromelor de vanilie sau de zmeura. Desigur, oamenii nu cunosc acest amanunt, dupa cum nu stiu ca exista un ulei de castor. Doar e animal, nu planta.
Poate ca uleiul de castor nu suna bine, dar asta nu inseamna ca e nociv, ci doar ca e mai bine sa nu stii ca exista in inghetata pe care tocmai ai terminat-o sau in gelul de dus si crema de corp pe care abia le-ai folosit. Desigur, castorul si-a bagat coada si in tigarile cu aroma de vanilie, dar si in celebre parfumuri care costa cat un salariu mediu pe economie.
Un alt ingredient ciudat, mai corect spus un colorant, pe care il intalnim in majoritatea mezelurilor, poarta numele de carmin.
„Sigur ca se gasesc si coloranti din insecte, cum este rosuil carmin, E120, care se extrage din corpul insectei. De fapt, din corpul insectei femela, numai ca extractia se face cu aluminiu si astazi este o substanta incriminata de cresterea bolii si de asemenea, riscului de aparitie a osteoporozei”, spune Gheorghe Mencinicopschi.
Tocmai de aceea, medicii ne sfatuiesc sa o lasam mai moale cu mezelurile.
L-cisteina, un element de baza din pizza, covrigei si gogosi, se obtine din pene de rata, iar gelatinele contin colagen obtinut din sorici sau din oase de vita.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰