Antena Meniu Search
x

Ce înseamnă produs bio, eco sau organic. Explicaţia fiecărui termen

Ultimele studii arată că românii au devenit din ce în ce mai interesaţi de ceea ce pun în farfurie, respectiv de sănătatea lor, astfel că au început să parieze tot mai mult pe produse bio, eco sau organice.

de Redactia Observator

la 13.07.2023, 11:07

Românii au devenit tot mai interesaţi de produsele bio, eco şi organice
Românii au devenit tot mai interesaţi de produsele bio, eco şi organice - Profimedia
  • Românii au devenit din ce în ce mai interesaţi de produsele bio, eco şi organice.

Piaţa produselor bio şi eco s-a dezvoltat tot mai puternic în România, iar asta este o veste îmbucurătoare pentru că, spun specialiştii, asta înseamnă că românii au devenit din ce în ce mai interesaţi de ceea ce pun pe masă.

Chiar dacă, pe alocuri, putem să vorbim de produse ceva mai scumpe, specialiştii susţin că rezultatele s-ar putea vedea în timp inclusiv prin obţinerea unui plus de energie, a unei stări de bine sau chiar, eventual, a unui consum mai mic de medicamente, pentru că aceste produse ar avea susţine şi când vorbim despre imunitatea noastră.

Ce înseamnă produs bio

Pentru a obţine eticheta de produs bio, un produs trebuie să respecte mai multe reguli stabilite printr-un act legislativ. Atenţie, totuşi, un produs cu o etichetă de produs bio nu înseamnă neapărat că este şi un produs mai bun.

Pe acelaşi subiect

La categoria de produse bio pot intra fructe, legume, lactate, cereale, produse de panificaţie, mezeluri, sucuri, dar şi cele care trec drept hrană pentru bebeluşi.

Ce înseamnă produs ecologic

Produsele ecologice sunt cele ce respectă regulile de exploatare agricolă ecologică. Vorbim despre reguli care au rolul de a proteja, într-un final, mediul înconjurător şi de a menţine biodiversitatea.

Produsele eco pot obţine această etichetă, de produs ecologic, doar după ce au fost testate şi certificate. Trebuie să ştim clar că au fost produse doar cu ajutorul unor ingrediente ecologice. Nu în ultimul rând, mizarea pe produse ecologice poate însemna şi protejarea solului, pentru că structura biologică a solului este conservată.

Ce înseamnă produs organic

Produsele organice, în general, ca şi produsele bio sau ecologice, sunt produsele care nu conţin pesticide sau substanţe chimice toxice, hormoni de creştere sintetici sau chiar antibiotice, aditivi sau conservanţi artificiali.

În general, denumirea de "organic" poate fi utilizată doar atunci când vorbim despre un produs obţinut din ingrediente care sunt cel puţin 95% naturale. Produsele organice sunt atent cultivate şi prelucrate, existând obligaţia de respectare a mai multor reguli.

Ce sunt produsele naturale

Conform specialiştilor, un produs natural este un compus chimic sau o substanță care este produsă de către un organism viu, în mediul său natural. De aici, însă, putem să extrapolăm şi să ajungem inclusiv la produse de origine animalică.

Concret, am putea vorbi despre un produs natural şi dacă vorbim despre carnea obţinută de la un animal crescut în mediul său natural şi cu ingrediente naturale.

Cât de sănătoase sunt, de fapt, aceste produse

De cele mai multe ori, specialiştii merg pe ideea că aceste produse de tip bio, eco sau organic sunt mai sănătoase, de aici provenind şi o parte din ideea că aceste produse trebuie să fie şi mai scumpe.

Totuşi, există şi anumite semne de întrebare. Se susţine în special ideea că anumite produse sunt nesănătoase, indiferent dacă sunt bio sau nu, un exemplu fiind cartoful. Se consideră că un cartof bio, pus la prăjit într-o baie de ulei, devine la fel de nociv precum un cartof obişnuit. Alte produse care pot fi bio, dar la fel de nesănătoase sunt carnea roşie, zahăr sau grăsimi saturate de origine animală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi interesat recent de modalităţi de refinanţare a creditului?

Observator » Stiri sociale » Ce înseamnă produs bio, eco sau organic. Explicaţia fiecărui termen