Cea mai mare școală de hoți a funcționat la Iași! Micii infractori furau 800 de euro pe zi, la Paris
Detalii incredibile ies la iveală despre copiii traficaţi de părinţii lor, în Franţa. Puştii ar fi fost antrenaţi să înveţe cum să fure. La Iaşi era cea mai mare şcoală de hoţi. Elevii erau copii trecuţi de 10 ani, iar cei care au învăţat tehnicile erau trimişi la Paris
Detalii incredibile ies la iveală despre copiii traficaţi de părinţii lor, în Franţa. Puştii ar fi fost antrenaţi să înveţe cum să fure. La Iaşi era cea mai mare şcoală de hoţi. Elevii erau copii trecuţi de 10 ani, iar cei care au învăţat tehnicile erau trimişi la Paris.
Sunt primele imagini de la descinderile în forţă ale poliţiştilor francezi. Într-o tabără de romi, din suburbia Parisului, au declanşat vânătoarea. Suspecţii sunt părinţi plecaţi din România, după ce au jucat rolul de profesori la o şcoală clandestină care pregătea infractori. Iar copiii lor erau elevii.
La peste 2000 de kilometri distanţă, în Iaşi sau în oraşul Roman, a fost teren de antrenament pentru micii tâlhari. Aici au fost învăţaţi să acţioneze organizat şi să comunice prin cuvinte cheie. Când vorbeau despre bani, foloseau cuvântul „albe", telefoanele sau portofelele erau numite „portocale" şi "a mânca" înseamna "a fura".
Cei mai buni copii pregătiţi pentru furturi erau duşi în capitala Franţei. Misiunea lor era să fure orice, pentru a-şi întreţine familia.
Vasile Airinei, procuror DIICOT Iaşi:
Trebuiau sa fure, sa aduca ceva. Ajungeau la 800 de euro pe zi, fiecare minor.
Încă din 2011, poliţia franceză a observat că mai multe furturi sunt comise de copii romi, de naţionalitate română. Iar numărul lor a început să crescă de la an la an. Împreună cu părinţii, s-au stabilit în Saint Denise, iar cei mici lucrau încă de la primele ore ale zilei. Doar în Franţa, au furat mai bine de 600 de mii de euro.
27 de indivizi au fost duşi la audieri. Dintre ei, 10 au fost reţinuţi şi doar 6 au şi ajuns în faţa judecătorilor, la capătul unei acţiuni comune a anchetatorilor din România şi Franţa.
Încă de acum un deceniu, unii dintre ei au acceptat să se întoarcă acasă. 8.000 de persoane au fost expulzate în 2009. Au primit biletul de avion, 300 de euro pentru fiecare adult şi 100 de euro pentru un copil.
Însă două-treimi dintre ei s-au întors în Franţa. Unii cu misiunea clară, de a face uşor rost de bani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰