Antena Meniu Search
x

Video Chilli, labradorul care luminează drumul unei tinere nevăzătoare din Timișoara. Simona este pierdută fără suportul câinelui ghid

Chilli, un labrador negru și prietenos, a devenit "lumina ochilor" unei tinere nevăzătoare din Timișoara. E singurul câine ghid din Vestul țării acreditat la nivel european. Chilli își face treaba pentru care a fost dresat absolut ireproșabil. Problema este însă infrastructura și mentalitatea unor oameni. Lipsa semnalelor acustice din intersecții, lipsa avertizărilor audio din mijloacele de transport în comun, și poate mai grav, tupeul și ignoranța unora le îngreunează misiunea lui Chilli și a stăpânei sale. În unele situații, chiar le pune viața în pericol.

de Redactia Observator

la 05.07.2021, 17:43

Vezi și

Chilli și Simona înfruntă împreună jungla urbană din Timișoara. Curajos și mereu atent, câinele își ghidează stăpâna pe unul dintre traseele pe care le-a învățat. Primul pas, urcarea în troileibuz. În troleibuz, Chilli se relaxează, însă stăpâna sa încearcă să rămână vigilentă. Trebuia sa fie o plimbare relaxată, însă apar deja primele probleme.

Simona Smultea: Din cauza faptului că nu e pornit sistemul prin care să anunțe stațiile, nu am știut că s-a oprit în toatele celelalte stații și am coborât mai târziu. El nu poate să mă ajute, eu trebuie să stiu exact unde să mă dau jos.

Tânăra nu se descurcă în locurile ce nu îi sunt familiare

Într-un loc necunoscut, Simona e pierdută. E doar una dintre problemele cu care se confruntă.

Pe acelaşi subiect

Simona Smultea: De data asta trebuia să se deschidă uşile de 3 ori, nu s-au deschis decât de 2 ori, eu am crezut că asta e staţia și acum m-am trezit în altă stație. 

E o plimbare în linie dreaptă, pe un traseu ușor, însă pentru Chilli și Simona este o provocare continuă.

Reporter: A ştiut unde e trecerea.

Simona Smultea: Da, dar era și covor tactil, ceea ce e bine.

Reporter: Nu au toate, așa-i?

Simona Smultea: Nu, și e foarte derutant de multe ori pentru că el poate să mă tragă până aproape de ieșirea pe carosabil!

În multe din intersecțiile semaforizate din Timișoara, sistemul audio de avertizare nu funcționează. Pentru cei doi prieteni, o mare problemă. Un obstacol greu de trecut e şi tupeul unor şoferi, care se plimbă pe trotuare ca pe propriul bulevard.

''Ce faci pe trotuar?

Să parchez în parcare.

Pe trotuar e parcarea? Este parcare sau nu? Pe trotuar? Este sau nu parcare? E revendicată de alţii ca dumneavoastră. Ţi-am trimis o poză, te rog să-i faci reclamaţie. Era s-o calce pe Simona. Pe trotuar a intrat.''

Simona Smultea: Cam aşa se întâmplă. Sunt tot felul de riscuri şi întamplari neasteptate.

Reporter: La o maşină pe trotuar te-ai fi aşteptat?

Simona Smultea: Doar parcată, parcată da, dar nu în mers.

După o astfel de aventură, Simona are nevoie de un răgaz. Chilli o ajută să găsească o bancă liberă. Chilli a ajuns la Timișoara grație fundației Light into Europe, şcoală de câini ghizi, membră în European Guide Dogs Federation, care a predat până acum 32 de câini în România. Alți 25 urmează să îşi găsească stăpânul potrivit.

Camelia Platt – Light Into Europe: Câinii ghizi sunt câini cu gene speciale și cu o pregătire foarte specifică și de înaltă calitate.

Costurile unui astfel de câine sunt substanțiale, pe de altă parte, să dai autonomie şi independenţă unei persoane nevăzătoare este fără de preț. Costurile de dresaj pentru un astfel de câine se ridică la aproape 3500 de euro pe an. Chilli este un câine ghid și are acces garantat prin lege în toate spațiile publice: mijloace de transport în comun, magazine, instituții publice, restaurante, cofetării, hoteluri, avioane, ștranduri și chiar la operă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Chilli, labradorul care luminează drumul unei tinere nevăzătoare din Timișoara. Simona este pierdută fără suportul câinelui ghid