Cine a fost Sf. Anton, sărbătorit pe 17 ianuarie 2023
Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, cunoscut și sub numele de Sfântul Anton, este unul dintre cei mai populari asceți ai istoriei creștinismului fiind totodată începătorul vieții monahale. Este serbat în calendarul ortodox în data de 17 ianuarie.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Sfântul Antonie cel Mare s-a născut în satul Coma din Egiptul de Mijloc, în jurul anului 251, dintr-o familie de creștini înstăriți. În secolul al treilea, Egiptul era o provincie a Imperiului Roman, fiind al doilea oraș ca mărime în imperiu, după capitala Roma. Creștinismul pătrunsese în orașe și mai ales în metropola Egiptului, Alexandria, cu toate că păgânismul, era majoritar.
Cine a fost Sf. Anton
Pe când Antonie avea 18 de ani, după moartea părinților săi, întrebându-se despre drumul său în viață, fericitul a auzit în biserica cuvintele lui Hristos din Evanghelia după Matei, 19, 21, "de voiești să fii desăvârșit, mergi, vinde avuțiile tale, și, venind, urmează Mie", Sfântul Antonie împarte toată averea sa săracilor și vecinilor săi, a lăsat o mică parte pentru sora lui, pe care o încredințează unei comunități de fecioare, și se retrage într-o viață pustnicească.
După un timp de asceză, împarte săracilor și partea din avere lăsată surorii sale, în dorința de a rupe orice legătură cu lumea și a se dedica integral urmării lui Hristos prin rugăciune și asceză.
După ce s-a nevoit o perioada într-o coliba de lângă satul natal, sub povățuirea unui ascet mai bătrân, Antonie s-a mutat într-un mormânt; apoi, pe când avea 35 de ani, Sfântul Antonie s-a mutat într-un loc numit Pispir, la marginea desertului. Aici a locuit sfântul timp de 20 de ani, până când ucenicii săi l-au silit să părăsească acest loc.
În anul 306, Sfântul Antonie cel Mare, devine părintele spiritual al mai multor monahi din vestitele oaze monahale din deșertul Egiptului de la Nitria și Schitia. Patru ani mai târziu merge în Alexandria, unde îi întărește pe creștinii prigoniți în timpul marii persecuții a lui Maximian.
Din anul 312 până în anul 356 nu părăsește acest loc decât în două rânduri, o dată pentru a-și vizita ucenicii și a doua oară face o călătorie la Alexandria, pentru a-l susține pe Sfântul Atanasie cel Mare, în lupta sa cu erezia ariană. Cu acest prilej, Sfântul Antonie arată că el nu îi susține pe arieni, așa cum încercaseră aceștia să inducă în eroare populația din Alexandria și din Egipt, ci că el apără Ortodoxia, promovată atunci de Sfântul Atanasie cel Mare.
Sfântul Antonie a trecut la cele veșnice în anul 356 în desertul de pe malul drept al Nilului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰