Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cine rămâne în casă după divorţ. Ce spune legea din România

Anual, zeci de mii de români sunt implicaţi într-un proces de divorţ, iar una dintre marile întrebări este cine rămâne cu casa după divorţ.

de Redactia Observator

la 09.08.2024 , 12:54

Românii aflaţi în proces de divorţ îşi împart toate bunurile obţinute Românii aflaţi în proces de divorţ îşi împart toate bunurile obţinute - Profimedia (imagine ilustrativă)

În România, în fiecare an, zeci de mii de căsătorii se încheie cu un proces de divorţ. De cele mai multe ori vorbim despre înţelegeri amiabile între părţi, dar există şi multe cazuri în care părţile îşi împart cu greu averea dobândită împreună.

Asta pentru că birocraţia din România este extrem de stufoasă, iar legislaţia în vigoare prevede ca situaţia să fie analizată în profunzime, astfel încât niciun detaliu să nu fie scăpat din atenţie.

Cine rămâne în casă după un divorţ dacă există copii

Articolul continuă după reclamă

Din start trebuie precizat că răspunsul la întrebarea cine rămâne în casă după divorţ este unul care poate să difere în funcţie de numeroşi factori. Astfel, conform legalbadger.org, dacă soţii nu se pun de acord în ceea ce priveşte cine rămâne în casă după divorţ, autorităţile sunt obligate să ia în calcul interesul eventualilor copii minori.

Chiar şi aşa, nu este garantat că părintele care obţine custodia copilului sau copiilor minori are asigurată rămânerea în casă, pentru că mai pot fi luaţi în calcul şi alţi factori precum culpa în desfacerea căsătoriei sau posibilităţile locative ale foştilor soţi.

Cine rămâne în casă după un divorţ fără copii 

Dacă imobilul în care au trăit este un bun propriu al unuia dintre soţi, atunci este evident că acesta rămâne în locuinţă, împărţeala făcându-se, practic, doar pe bunurile dobândite împreună, după momentul căsătoriei.

Pe de altă parte, dacă vorbim despre un imobil ce reprezintă un bun comun al soţilor, bun dobândit în timpul căsătoriei, atunci se încearcă toate demersurile necesare ca situaţia să se lămurească de comun acord, astfel încât să se evite posibilitatea de a ajunge în faţa unei instanţe de judecată.

Dreptul locativ al soţilor după divorţ

Dreptul locativ al soţilor după divorţ este, de asemenea, stabilit în funcţie de mai mulţi factori. Printre altele, există inclusiv posibilitatea ca soţii să decidă, de comun acord, vânzarea locuinţei şi împărţirea sumei obţinute, iar apoi fiecare să o ia pe drumul său.

De asemenea, există posibilitatea ca cei doi soţi să decidă ca unul să rămână în locuinţa bun comun şi să plătească celuilalt compensaţii financiare. Nu în ultimul rând trebuie precizat că au existat cazuri în care soţii au decis să menţină dreptul locativ asupra imobilului, respectiv să locuiască încontinuare împreună, caz în care ambii sunt responsabili pentru plata cheltuielilor comune şi au obligaţii cu privire la întreţinerea locuinţei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Cine rămâne în casă după divorţ. Ce spune legea din România