Antena Meniu Search
x

Cod Portocaliu de inundaţii! MAI intervine în cele opt județe

Efective ale Ministerului Afacerilor Interne intervin în continuare în 25 de localități din județele Dâmbovița, Giurgiu, Olt, Teleorman, Argeș, Dolj, Vâlcea și Ilfov pentru limitarea efectelor meteo periculoase

Efective ale Ministerului Afacerilor Interne intervin în continuare în 25 de localități din județele Dâmbovița, Giurgiu, Olt, Teleorman, Argeș, Dolj, Vâlcea și Ilfov pentru limitarea efectelor meteo periculoase

Purtătorul de cuvânt al MAI a adăugat că la această oră mai sunt probleme pe trei drumuri județene.

'În Dolj, râul Teslui a inundat drumul județean 641 pe o porțiune de 75 m, circulația autoturismelor fiind deviată pe rute ocolitoare. Pe DJ 653, în comuna Schitu se circulă cu restricții, iar pe 644 A — comuna Morunclav, se circulă pe un singur sens. În această dimineață, în 20 de localități din județele Galați, Prahova, Vrancea, Bacău, Mehedinți și Vâlcea era întreruptă alimentarea cu energie electrică, dar echipele de intervenție erau deja în teren pentru remedierea situației", a afirmat Monica Dajbog.

CITEŞTE ŞI Trei sferturi de țară, sub COD GALBEN de ploi și ninsori

Ea a precizat că sâmbătă dimineață hidrologii au emis un nou cod galben valabil până la ora 18.00.

"Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție pe afluenții Oltului aferenți sectorului Sf. Gheorhge — Feldioara, județul Brașov. Conform specialiștilor, aceste fenomene se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele superioare ale râurilor Târlung, Ghimbășel și Bârsa. Totodată a fost emis un cod portocaliu de inundații valabil până la ora 18, pentru râurile din bazinul Teleajean și bazinul superior al râului Prahova", a declarat Monica Dajbog.

Ea a reamintit că în cadrul videoconferinței care a avut loc vineri, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a cerut activarea Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență și a grupelor operative de la nivelul Inspectoratelor pentru situații de urgență din județele aflate sub atenționări de cod galben sau portocaliu.

"Aceste măsuri se mențin în toate județele aflate în continuare sub atenționări meteo", a precizat Dajbog.

Purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că în ultimele 24 de ore peste 1.200 de efective ale MAI cu peste 600 de mijloace au intervenit pentru limitarea efectelor meteo periculoase în 54 de localități din 12 județe.

"Apele au inundat 20 de locuințe din județele Olt, Mehedinți, Vâlcea și Giurgiu, și 66 de curți și grădini din Olt, Dâmbovița, Mehedinți, Argeș, Vâlcea, Gorj, Ilfov și Giurgiu", a adăugat Monica Dajbog.

Ea a precizat că în cursul nopții trecute 50 de pompieri, polițiști, jandarmi și militari de la MApN au acționat în localitatea Băbeni, județul Vâlcea, unde digul canalului colector care traversează orașul s-a fisurat, existând riscul de inundații, cât și pentru pregătirea evacuării preventive a aproximativ 70 de persoane din locuințele situate în zona de risc.

'La această oră se continuă lucrările la întărirea digului cu forțe ale ISU ale MApN și din partea autorităților locale", a precizat Dajbog.

Purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că o altă intervenție de îndepărtare a unei situații de risc pentru populație a avut loc noaptea trecută în zona localității Plosca din județul Teleorman, unde Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis realizarea unei breșe de scurgere sub calea ferată pe relația Alexandria-Roșiori de Vede, lucrare necesară pentru a se evita inundarea a peste 50 de case din localitatea Plosca.

"Începând de astăzi dimineață s-a lucrat intens la refacerea terasamentului căii ferate pentru a se putea permite reluarea circulației feroviare. La această oră circulația feroviară pe această rută a fost reluată", a precizat Dajbog.

Purtătorul de cuvânt al MAI a adăugat că o altă zonă care rămâne în atenția autorităților este cea de pe DN67C Rânca-Novaci unde se acționează în continuare pentru deszăpezire între kilometrii 22 și 34.

"Aici în cursul nopții trecute în jurul orei 4.00, deplasarea unui microbuz care transporta șapte adulți și doi copii dinspre stațiunea Rânca spre Novaci a fost facilitată de un plug care i-a deschis drumul înzăpezit. De asemenea, o persoană care necesita asistență medicală a fost transportată cu ajutorul unei șenilate la o ambulanță care a dus-o la spital", a mai precizat Monica Dajbog.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Cod Portocaliu de inundaţii! MAI intervine în cele opt județe