Antena Meniu Search
x

Video Profesor pensionar din Reghin, colecţie impresionantă de ”fiare vechi” de călcat

Un profesor pensionar din Reghin are o pasiune mai puţin obişnuită. În decurs de trei decenii a reușit să adune aproape 500 de maşini de călcat arhaice. Intenţia colecţionarului a avut şi un scop precis: nu de a avea cu ce să-şi calce rufele, ci de a intra în Cartea Recordurilor.

de Redactia Observator

la 17.02.2021, 17:18

Vezi și
  • În colecția lui Hainz Peter Schueller fiecare fier de călcat vechi are ceva specific.
  • Unele sunt profesionale, altele au fost folosite de oameni obișnuiți

Colecţionarul spune că fascinaţia pentru lucrurile vechi i s-a declanşat în 1968 când era student. După Revoluţie, Heinz Peter Schuller a întânit un străîn care aducea ajutoare în România şi adună ticlăzee, acele fiare de călcat la care se folosea jarul. Atunci a decis să înceapă şi el să le colecţioneze.

Colecţionarul plănuieşte să intre în Cartea Recordurilor

Heinz Peter Schuller colecţionar: "La anul când vii, o să am 100 de ticlezee". Şi într-adevăr în anul următor când a venit aveam 110 ticlezee. Omul a fost super încantat şi mi-a spus că îl concurez puternic. 

Apoi, un prieten francez l-a sfătuit să candideze pentru înscriere în cartea recordurilor. Nu a reușit, însă pasiunea nu s-a stins. De fiecare dată când întră în micul muzeu din garaj simte energia fiarelor de călcat.

Heinz Peter Schuller colecţionar: Un fier de călcat din Oltenia. Interesant este că are un horn. Tot de croitor. Se desface, uite aici are un şubler. 

În colecția lui Hainz Peter Schueller fiecare fier de călcat vechi are ceva specific. Unele sunt profesionale, altele au fost folosite de oameni obișnuiți şi câteva au aparținut unor familii bogate.

Heinz Peter Schuller colecţionar: Am un ticlezău provenit dintr-o familie de nobil maghiar. Interesant este că să nu se murdărească doamna cu jar, să nu se ardă, să nu se ocupe cu jarul, este o spirtieră. Se introducea spirtul şi nu ştiu cum se aprindea. Este destul de curioasă instalaţia. 

Aproape toate maşinile de călcat funcţionează pe același principiu: jăratecul sau fierul încins în foc.

Roxana Man, manager muzeul etnografic Anton Badea: Se consideră că cel mai vechi instrument de netezire folosit a fost o piatră mare, grea, compactă, care era aşezată peste haine. Fierul de călcat a apărut în secolul 17. Fierul de călcat încălzit, iar din secolul IXX au apărut cele încălzite cu jar şi cu cărbune. 

Colecţionarul are acum 470 de exemplare şi are de gând să lase colecția nepoatei sale care este la fel de fascinată de aceste obiecte.

Alesia Schueller, nepoata colecţionarului: Mi se pare foarte frumos. Niște lucruri foarte frumoase şi interesante.

Fierul de călcat cu jar încă se mai foloseşte în unele zone, mai ales că nu e nevoie de curent electric, iar focul din sobă asigură alimentarea. La asta se mai adaugă şi nostalgia vremurilor demult apuse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Profesor pensionar din Reghin, colecţie impresionantă de ”fiare vechi” de călcat