Tomberoanele de gunoi de 7.000 de euro bucata nasc controverse în Iași (Video)
Chelului îi trebuie tichie de mărgăritar. Iar locuitorilor din Iaşi, tomberoane inteligente dotate cu GPS şi internet, la preţ de maşină. Nu că s-ar fi asfaltat toate drumurile din oraş, iar bugetul Primăriei era pe plus. Totuşi, edilul spune că asemenea pubele sunt necesare într-un oraş care se vrea modern.
- Autoritățile din Iași nu ar fi la primele achiziții considerate extravagante.
Tomberonul de şapte mii de euro e noua atracţie a parcului din Iaşi. Curioşi, oamenii îi dau târcoale şi încearcă să descifreze tainele maşinăriei inteligente.
Pubela are panouri solare pentru alimentare şi este dotată cu GPS. În curând, însă, trecătorii se pot conecta pe internet cu ajutorul ei. Coşul de gunoi va transmite şi mesaje vocale. Cu atâtea funcţii, ar trebui să facă inclusiv conversaţie, speră unii.
Cei mai mulţi localnici nu-s impresionaţi, ba chiar sunt indignaţi că primăria a cheltuit peste 200 de mii de euro pe 30 de pubele inteligente.
Teodora şi Chris, în schimb, s-au cunoscut la Londra şi sunt familiarizaţi cu pubelele inteligente. Nu se aşteptau să le găsească însă şi la Iaşi: "Ce cred despre asta? Că este o risipă de bani".
- Un primar PSD din judeţul Iaşi a fost exclus din partid, după ce a anunțat că-l susține pe Victor Ponta la...
- Ahmed Sami El Bourkadi, închisoare pe viaţă pentru moartea Ioanei şi a lui Youssef. Tânărul marocan nu a avut...
- Marian, bebeluşul din Paşcani aruncat de tată în haznaua din curte, a fost externat. Micuţul va ajunge în grija...
- O străduţă, mărul discordiei între părinţii care îşi duc copiii cu maşina la o şcoală din Iaşi. Pericol...
- Accident cu risc de explozie în Iaşi. O maşină scăpată de sub control a intrat într-o ţeavă de gaze....
Mihai Chirica, primar Iaşi: Suntem prea săraci ca să luăm prostii să le aruncăm la gunoi după câteva luni. Şi Iaşiul are totuşi un pic de etichetă. De-asta am vrut să aducem cele mai bune containere din lume.
Cătălin Neculau, director Societate de Salubrizare Iași: Ele sunt concepute pentru a putea pune senzori urbani, o flotă de 350 de stații cu senzori pentru particule de praf, pentru azot, senzori de zgomot.
Și nu este prima investiție în aparate inteligente de aici.
În urmă cu doi ani, Primăria a cumpărat cinci astfel de toalete inteligente care se curăță singure. Pentru una singură a plătit 30.000 de euro, cât un apartament cu o cameră în Iași. Acum, însă, unele dintre ele deja nu mai funcționează.
Dar oamenii nu au de ales, trebuie să folosească şi toalete inteligente stricate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰