Copiii cu autism ar putea fi diagnosticaţi încă din primele luni de viaţă
Autismul se va putea depista din primele luni de viaţă. Un proiect de lege, depus la Parlament, i-ar putea obliga pe medicii de familie să facă testele pentru depistarea precoce a autismului în cazul copiilor sub trei ani.
Autismul se va putea depista din primele luni de viaţă. Un proiect de lege, depus la Parlament, i-ar putea obliga pe medicii de familie să facă testele pentru depistarea precoce a autismului în cazul copiilor sub trei ani. Măsura vine ca urmare a creşterii numărului cazurilor diagnosticate la vârste tot mai fragede.
Noua lege i-ar obliga pe medicii de familie să îi controleze pe copiii până în trei ani, pentru depistarea autismului. Şi acum screeningul se face gratuit, însă doar la cererea părinţilor, care uneori e prea târzie.
Magdalena Budişteanu, medic primar neurologie pediatrică: "Dacă copilul nu se bucura, nu intinde mânuțele când vine mama sa îl ia în brațe, nu plânge când e lăsat singur este un semn ca e ceva în neregula. Apoi, dacă nu răspunde când este strigat, dacă nu arata cu mana când dorește ceva, dacă nu are un joc simbolic, atunci iar e o problemă."
Screeningul pentru depistarea precoce a autismului durează maximum 10 minute. Testul constă în 9 întrebări adresate părinţilor cu privire la comportamentul copilului şi câteva observaţii ale medicului medicului de familie.
Gabriela Podaşcă, iniţiatorul proiectului de lege: "In momentul în care exista aceasta suspiciune, copilul este trimis la medicul psiholog și acestuia i se va concepe un plan de intervenție. Din acel moment, părintele are doua opțiuni. Fie sa meargă către centrele de stat, fie sa meargă, dacă va trece aceasta lege, către centrele private, dar care au contract cu CNAS."
Acum, costurile cu tratamentul sunt uriaşe. Fără intervenţie terapeutică, o persoană cu autism este condamnată să rămână izolată întreaga viaţa şi dependentă de sprijinul altei persoane.
Georgeta Crișu, președintele Asociației Naționale pentru Copii și Adulți cu Autism din România: "Pornesc de la 700-800 lunar, pentru intervenție zilnica, așa cum ar avea nevoie orice copil în faza de intervenţie precoce."
Dacă va fi aprobată legea, statul va fi obligat să înceapă să-şi ţină evidenţa persoanelor diagnosticate cu autism. În ciuda creşterii uriaşe a cazurilor din ultimii ani, România nu are nici acum o statistică oficială a acestor pacienţi.
Proiectul de lege a fost depus la Senat, Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰