Video Copiii României: abuzați în familie, neglijați de stat. Violenţa împotriva celor mici e pandemică în România
Bătaia nu e ruptă din rai, dar aproape nu există zi fără un nou caz de violenţă greu de imaginat. Mii de copii sunt abuzaţi fizic, emoţional şi sexual în toată ţara. Teoretic, avem instituţii şi legi gândite tocmai ca să îi protejeze pe copii. Practic, instituţiile pasează responsabilitatea de la una la alta şi, prin inerţie, perpetuează violenţa pentru că se poticnesc în proceduri.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Avocatul Poporului cere decăderea din drepturi a tatălui agresor din Suceava, care a rupt o bucată de lemn pe un copil de șapte ani.
Stelian Ion, ministrul Justiţiei: ”Avem discuţii pe aceaste teme, pe constituirea unui grup de lucru care să vină cu propuneri concrete”
Este expresia eşecului statului în a-i proteja pe cei mai vulnerabili dintre noi: copiii.
Eliberat în baza recursului compensatoriu, după ce şi-a violat fiica vitregă de 14 ani, de mai bine de un an bărbatul îşi chinuia familia. Deşi, teoretic, era în atenţia serviciilor de protecţie socială.
Stelian Ion, ministrul Justiţiei: ”Uneori e vorba de carenţe legislative, alteori e vorba de carenţe instituţionale”
Avocatul Poporului cere decăderea din drepturi a tatălui agresor din Suceava
Carenţe uriaşe. Pentru bătaia soră cu moartea, procurorii i-au dat bărbatului doar 60 de zile de control judiciar. Acum, bărbatul este acasă, liber. Nu s-a putut da o pedeapsă mai aspră, spun anchetatorii: bătaia a avut loc în urmă cu trei săptămâni, iar fără certificat medico-legal, nu poate fi arestat.
Avocatul Poporului s-a autosesizat şi va cere decăderea din drepturi a tatălui-agresor.
Renate Weber, Avocatul Poporului: ”Solicitările noastre sunt tot către DGAPSC. Ei l-au avut în vedere şi au acordat o atenţie deosebită familiei”.
Raluca Turcan, ministrul Muncii: ”În societatea românească copiii reprezintă în sine o problemă pe care avem obligaţia să o rezolvăm”
O problemă pasată între nenumărate instituţii, inclusiv Ministerul Muncii.
Un alt caz extrem, alt copil traumatizat. Agresorul, unchiul băiatului, a fost reţinut pentru 30 de zile. Doar "un eveniment neplăcut", spune Poliţia Română.
Adriana Săftoiu, fost deputat: ”Până când ajunge la autorităţi, de foarte multe ori, familia suportă de teamă, de ruşine, dintr-o educaţie absolut nefericită. De la prima palmă trebuie să reacţionezi”.
Adolescenta de la metrou este la a treia tentativă de suicid. Copila le-a spus în mod repetat poliţiştilor că ar fi abuzată fizic şi psihic de tată. Abia după aceste imagini, Protecţia Copilului a fost sesizată şi va deschide o anchetă în familia tinerei.
Violenţa împotriva copiiilor e pandemică în România
În 2019, aproape 16 mii de copii au fost victime ale unei forme de abuz. De la copii mai mici de un an până la tineri în pragul majoratului, au fost victime ale abuzului fizic, emoţional, sexual.
În primele zece luni ale anului 2020, aproape 11 mii de copii au fost abuzaţi. Cine ar trebui să îi protejeze pe aceşti copii?
Mădălina Turza, preşedinte ANDPDCA: ”DGASPC intervine printr-o echipa mobila în regim de urgență, în locuința unde se afla acel copil. Se realizează o ancheta speciala în cadrul familei respective și se stabileste în ce măsură copilul mai poate reveni in familie sau nu”
Pondere egală între urban și rural, în ceea ce privește violența împotriva copiilor
Ministrul Muncii Raluca Turcan vede doar o parte a problemei. Crede că alocaţiile mai mari şi fondurile europene ar putea rezolva violenţa împotriva copiilor.
Raluca Turcan, ministrul Muncii: ”35% la sută copii care se află în sărăcie extremă, evident că ei sunt supuşi şi violenţei, abuzurilor”.
Mădălina Turza, preşedinte ANDPDCA: ”Aceste lucruri ingrozitoare nu se petrec în locuri cu sărăcie extremă, în centrele închise, ci ele apar în familii. E o pondere egala intre urban si rural”.
Sunt 8 instituţii care au atribuţii în domeniul protecţiei copilului. Teoretic, pe toate palierele, de la Ministerul Muncii până la fiecare comună din ţară, sunt instituţii responsabile. Plus profesorii, poliţiştii, procurorii, judecătorii cu atribuţii în protecţia copiilor.
Doar că abuzul împotriva copiilor e tratat cu blândeţe în justiţie.
Renate Weber, Avocatul Poporului: ”De foarte multe ori când era vorba de un viol, cercetările şi mai apoi condamnările au fost pe relaţii sexuale cu un minor. Lucruri care nu cred că sunt normale”.
Iar asta nu ar trebui să se întâmple într-o ţară care se laudă că îşi iubeşte şi preţuieşte copiii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰