Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cozile din aeroporturi ar putea fi date uitării, cu ajutorul unei aplicaţii

Avem soluţia practică, dar ne împotmolim în birocraţie. Cozile din aeroport ar putea fi evitate cu ajutorul unei aplicaţii. Iar aplicaţia există, au descoperit-o reporterii Observator. Doar că Direcţia de Sănătate Publică nu ştia de ea, aşa că nu există un protocol în baza căruia să fie folosită. DSP spune totuşi că, până la finalul acestei săptămâni, încearcă să găsească o rezolvare.

de Corina Matlinschi

la 11.11.2020 , 22:14

  • Cozile din aeroport ar putea fi evitate cu ajutorul unei aplicaţii
  • În aeroporturile din alte ţări, cum ar fi Spania, metoda deja dă rezultate
  • Cele mai importante ştiri ale zilei, la Observator 19

Cozi de zeci de minute, oameni care aşteaptă un aviz de la medicul DSP, nervi şi risc de infectare. Se întâmplă în toate aeroporturile mari din ţară, atunci când ajung la diferenţe mici de timp mai multe curse din străinătate. Faţă de alte ţări europene, România încă nu a trecut de faza hârtiilor completate şi plimbate între pasageri, DSP şi frontieră. Mai ales că personalul DSP disponibil e prea puţin. În aeroportul Otopeni spre exemplu, cel mai mare aeroport din ţară, sunt delegaţi doar 12 oameni. Tot haosul s-ar rezolva cu o simplă aplicaţie online.

Oana Nicolescu, reprezentant DSP: Nu noi la nivel de DSP nu facem faţă. Pe timp de noapte este problema. Numărul aeronavelor care ajung în Otopeni este mare. Numărul de pasageri este crescut. Doar în aeroport se completează acea declaraţie, mulţi dintre ei nu ştiu să scrie. Sunt lucruri care ne îngreunează. Tot noi mergem să-i ajutăm cu ce ar trebui să scrie normal, că cei din spate stau la coadă. În mod normal aşa ar trebui, să completezi acea declaraţie online.

Încă din luna iunie o asociaţie nonguvernamentală a făcut o aplicaţie online pentru cei care vin din zone galbene şi nu numai, pentru a uşura întregul proces.

Vezi și

Acum însă, acest pas scuteşte doar completarea declaraţiei de mână. În momentul în care pasagerul ajunge la aeroport arată codul QR poliţiştilor de frontieră. Mai departe, aceştia scot la imprimantă formularul completat şi trimit pasagerul la aceeaşi coadă. Conform procedurilor, medicul DSP trebuie să vorbească cu fiecare pasager şi să vadă dacă el, mai departe, merge în izolare la domiciliu, carantină instituţionalizată sau poate circula liber. 

Doar că, de cele mai multe ori, personalul insuficient al Direcţiei de Sănătate Publică trece oricum pe repede înainte peste interviuri, tocmai pentru a evita cozile uriaşe.

DSP Bucureşti a avut două şedinţe cu prefectul Capitalei şi spune că până la finalul acestei săptămâni ar trebui să apară şi protocolul care lipseşte acum. Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne nu au răspuns întrebărilor adresate de reporterii Observator. În aeroporturile din alte ţări, cum ar fi Spania, metoda deja dă rezultate, iar pasagerii, în momentul în care aterizează, sunt întrebaţi de poliţia de frontieră dacă au declaraţia online, scanează codul şi trec mai departe.

Corina Matlinschi Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri sociale » Cozile din aeroporturi ar putea fi date uitării, cu ajutorul unei aplicaţii