Video

Credincioşii catolici se pregătesc de Paşte

De Redactia Observator.
Publicat: 23.03.2021, 08:56.
Actualizat: 23.03.2021, 11:18

Paştele catolic se apropie cu paşi mici, dar repezi. La Târgu Mureş, comercianţii şi-au întins tarabele şi aşteaptă clienţi încă din acest weekend. Nici ciobanii nu s-au lăsat mai prejos şi şi-au prezentat oferta de miei.

În satele de pe Valea Nirajului, judeţul Mureş, oamenii se pregătesc temeinic de sărbătoare. Primii localnici au apărut deja la stâne, şi-au ales mielul şi rămâne doar să-l taie conform tradiţiei.

Localnic: De Vinerea Mare toată lumea taie miel şi duminica se merge la biserică. De obicei ne pregătim, şi tot satul se pregăteşte.

Citește și:

Ciobanii nu duc lipsă de cumpărători. Cu mai puţin de două săptămâni până la Paşte, deja au rezervaţi zeci de miei pentru clienţii vechi.

Cioban: Oi şi miei. Săptămâna asta s-au interesat că vine Duminica Florilor şi ei deja se pregătesc să aibă asigurat la bucătărie mielul de Paşte.

Cei care nu cumpără carnea de miel de la ciobani, aleg târgurile de Paşte, unde zeci de comercianţi şi-au scos cele mai bune produse tradiţionale pe tarabe încă din acest weekend, în aşteptarea clienţilor care încep pregătirile pentru Paştele catolic.

Comerciant: Turtă dulce, şi este fără gluten. Un cadou perfect pentru Paşti? Poate să fie, turtă dulce se cumpără mai ales de sărbători. Pentru nepoţele, se apropie Paştele şi încercăm să le facem o surpiză.

Client: Pentru nepoţele. Se apropie Paştele şi încercăm să le facem surpriză.

De la târgul de Paşte nu puteau lipsi brânzeturile, carnea de miel ori pălinca.

Comerciant: De Paşte la noi niciodată nu lipseşte pălinca de pe masă. Avem mai multe sortimente, cele tradiţionale cu care suntem obişnuiţi, prune, pere, mere, avem şi rarităţi, zmeură de exemplu, coarne, cu care nu ne întâlnim în fiecare zi.

Data la care se sărbătorește Paștele este diferită de la an la an. Anul acesta, Paștele catolic cade la începutul lunii aprilie, în timp ce Paștele ortodox se sărbătorește cu o lună mai târziu.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.