Patronii sunt nevoiţi să îşi închidă restaurantele, din cauza crizei de ospătari (Video)
În ultimul an, criza de ospătari s-a adâncit atât de tare încât unii patroni de restaurante ajung la soluţii extreme. Şi-au închis afacerile, după ce s-au trezit cu angajaţii plecaţi peste noapte. Mulţi alţii lucrează cu chelneri fără experienţă, care le impun propriile condiţii.
În ultimul an, criza de ospătari s-a adâncit atât de tare încât unii patroni de restaurante ajung la soluţii extreme. Şi-au închis afacerile, după ce s-au trezit cu angajaţii plecaţi peste noapte. Mulţi alţii lucrează cu chelneri fără experienţă, care le impun propriile condiţii.
Anul şi ospătarii. Cu asta se confruntă majoritatea patronilor din Centrul Vechi al Capitalei, care au împânzit cu anunţuri site-urile de angajare. Puţini sună, iar cei care o fac nu mai vin la interviu. Constantin spune că, mai ales vara, criza forţei de muncă se adânceşte.
Şi Alexandra vrea să îşi facă meseria în altă ţară. A terminat Facultatea de Turism, a lucrat un an în Statele Unite şi după ce se va specializa ca barman, vrea să plece din nou în străinătate.
Veniturile nu sunt de neglijat nici în România. Un ospătar are salariul minim pe economie, însă îl poate dubla sau chiar tripla din bacşiş.
Pentru Cătălin, dezinteresul angajaţilor a însemnat pierderea afacerii. S-a întors din străinătate pentru a-şi deschide un restuarant de street food, pe model occidental. A stabilit totul dinainte dar a ratat un singur aspect: lipsa forţei de muncă.
De multe ori, a fost nevoit să ţină locul ospătarilor, care îşi luau liber în mijlocul zilei.
Criza ospătarilor vine la pachet şi cu o altă problemă: lipsa pregătirii.
Lipsa angajaţilor calificaţi duce la scăderea calităţii serviciilor în restaurante, unde România deja se afla pe locul 14 din 20 de ţări analizate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰