Antena Meniu Search
x

Cronica dezastrului de la Suceava: incompetenţă, testări făcute preferenţial şi un spital în derivă

Nordul sălbatic. Aşa ar putea fi descris haosul din Suceava, cel mai afectat judeţ de coronavirus şi imaginea în miniatură a unei Românii complet nepregătite în faţa epidemiei de SARS-COV2. Incompetenţa, testările făcute preferenţial şi un spital în derivă au făcut în scurt timp din judeţ - Lombardia României. Un raport cu toate neregulile a ajuns deja pe masa procurorilor. În exclusivitate la Observator, cronica unui dezastru ce ne-a costat mai bine de 100 de vieţi.

de Redactia Observator

la 07.05.2020, 13:16

Vezi și
  • Suceava a devenit Lombardia României, după izbucnirea epidemiei
  • Autoritățile, nepregătite pentru a stopa răspândirea SARS-CoV-2

Suceava. Aproape 3.000 de cazuri de coronavirus. Mai mult decât restul Moldovei şi Dobrogea la un loc. Un focar care s-a rostogolit ca un bulgăre al incompetenţei, de la o zi la alta.

23 martie. România numără 576 de cazuri de coronavirus. Spitalul Judeţean Suceava e punct roşu pe harta epidemiei. Medici şi pacienţi sunt infectaţi, lipsesc echipamente, reguli şi un circuit dedicat suspecţilor. Tot personalul medical este chemat să se testeze laolaltă.

A doua zi, vin rezultatele: 103 cadre medicale sunt infectate cu Covid. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava deschid dosar penal in rem pentru că nu s-au luat măsuri de siguranţă.

Nelu Tătaru, pe 30 aprilie - Nu a existat o ancheta epidemiologică pe 24 martie când veneam aici. Era un director al DSP care pierduse totul de sub control.

25 martie. Spitalul Judeţean se închide. În aceeaşi zi, vine şi vestea că preşedintele Consiliului Judeţean e infectat cu SARS-COV2. Gheorghe Flutur spunea atunci că diagnosticul a venit după o testare a întregii sale echipe.

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava - Am avut multe întâlniri la nivelul județului Suceava cu foarte mulți resposabili. Întâlniri mici, la distanță, dar totuși am avut și atunci am socotit și eu, și echipa mea să ne facem testare.

Stenograme obținute de reporterii Observator

Doar că Gheorghe Flutur apărea pe lista medicilor testaţi în urmă cu 5 zile, înaintea tuturor. Şi el, şi membri din echipa lui, au fost trecuţi, în acte, drept cadre medicale. Din greşeală, a explicat medicul de la DSP care s-a ocupat de recoltare. Dar din discuţiile pe care le-a avut cu Flutur reiese altceva, arată stenogramele obţinute de o echipă Obsevator.

Z: Dar nu mă scufundaţi pe mine de tot pentru că ştiţi care a fost contextul în noaptea aia!

F: Cu ce să scufund?

Z: Contextul că am fost chemată la 11 jumate.da? Ăsta o fost contextul!

F: Adică, dumneavoastră ce spuneţi? Da, da, am înţeles. Dar ce spuneţi, că la ora aia nu se recoltau sau ce?

Z: La ora aia eram acasă, era 11 jumate.

F: Dar la medici când aţi recoltat dumneavoastră?

Z: Dar nu am recoltat la medici, eraţi numai dumneavoastră de la Consiliul Judeţean acolo şi un singur medic.

Dar cazul Flutur e doar o piesă dintr-un puzzle de nereguli. Pe 26 martie, apar şi primele măsuri. O nouă conducere la DSP Suceava.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Era târziu pentru a stopa epidemia. Cazurile continuă să se înmulţească. Soluţia: pe 2 aprilie, spitalul judeţean intră sub conducere militară.

Ionel Oprea, secretar de stat: Spitalul trebuia sa aiba un plan coerent de reacție. Noi cand am venit nu am mai gasit sectii si sectoare, pe care ANMCS-ul le acreditasera, ci am gasit 2 sectoare Covid si non-Covid. am gasit la resurse umane o situatie dezastruoasa. spitalul trebuia sa aiba un plan coerent de reactie. Am căutat peste tot şi nu găsim date, e foarte greu să ştim, lipseau foarte mulţi de la serviciu fără să fie bolnavi.

Pe scurt, un dezastru. Contracte de muncă expirate de 5 luni, echipamente de protecţie neinventariate, dispărute din senin. Servicii epidemiologice făcute de firme din Suceava înscrise pe numele celor de la DSP.

Sunt doar câteva dintre neregulile scrise de conducerea militară în raportul trimis către procurori şi la Ministerul Sănătăţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Cronica dezastrului de la Suceava: incompetenţă, testări făcute preferenţial şi un spital în derivă