Antena Meniu Search
x

Avocado. Beneficii, calorii, proprietăţi şi cum se mănâncă

Îl consumăm alături de omletă, la micul dejun, îl strecurăm în meniu şi între mese, ca o mică gustare ori îl adăugăm în salatele servite la cină. Românii au început să prindă gustul unuia dintre cele mai sănătoase alimente: avocado. Iar asta se vede în cifre: în prezent, importăm de 70 de ori mai mult avocado decât o făceam- de pildă - în urmă cu 15 ani. 

de Redactia Observator

la 19.04.2024, 13:22

Avocado. Beneficii, calorii, proprietăţi şi cum se mănâncă - Shutterstock

Am ajuns să mâncăm avocado pe pâine. Fructul exotic importat din Africa, America de Sud sau Spania câştigă tot mai mult teren în România. O arată atât creşterea importurilor, cât şi căutările de pe internet. Acolo, reţeta de guacamole a depăşit clasicul piure de cartofi. Rafturile cu avocado din supermarketuri sunt din ce în ce mai căutate de români. 

Ce este avocado. Este fruct sau legumă?

Avocado este un arbore originar din Mexic și Guatemala. Atât fructul cât și arborele sunt comestibile, iar avocado se referă și la fructul acestui copac. Din fruct se face renumita pastă guacamole.

Ce beneficii are avocado

Pe acelaşi subiect

Un studiu a analizat obiceiurile alimentare și sănătatea persoanelor care consumă avocado. Cercetarea a inclus 17.567 de participanți și a scos la iveală că persoanele care consumă avocado sunt mult mai sănătoase decât cele care nu au obiceiul să mănânce acest fruct. 

Persoanele care consumă avocado în mod regulat cântăresc mai puțin, au un indice de masă corporală mai mic și semnificativ mai puțină grăsime abdominală

Beneficii pentru femei

Consumul regulat de avocado poate aduce următoarele beneficii organismului:

  • Reduce riscul cardiovascular
  • Contribuie la prevenţia bolilor cronice   
  • Susţine funcţia vizuală
  • Susţine sănătatea microbiotei intestinale
  • Poate ajuta la managementul greutăţii corporale
  • Furnizează nutrienţi importanţi în sarcina şi alaptare

Ce contraindicaţii are fructul de avocado

Avocado are, fără îndoială, o serie impresionantă de beneficii, însă poate avea și efecte mai puțin plăcute. Iată în ce situații e bine să fie folosit cu precauție:

alergie la latex: persoanele sensibile la latex pot avea o reacție alergică la avocado;

alergie la anumite alimente: unii sugari și copii au alergie la lapte, ovăz, orez și alte alimente. Această alergie provoacă vărsături și diaree. Consumul de avocado poate provoca aceeași reacție la această categorie de copii.

Calorii şi alte proprietăţi

Un avocado ne asigură aproape un sfert din necesarul zilnic de nutrienţi, spun specialiştii. Conţine grăsimi sănătoase, care ajută la reglarea metabolismului, minerale esenţiale şi proteine. Asigură 20% din necesarul zilnic de fibre şi 10% din cel de potasiu. Şi are şi vitaminele A, E şi K.

100 g avocado (sau jumătate de avocado) conţine:

  • 160 kcal;
  • 15 g lipide;
  • 8,5 g carbohidrati;
  • 3,3 g fibre.

Cum alegi un avocado perfect copt

În primul rând, trebuie să te asiguri că fructul pe care vrei să îl cumperi are culoarea potrivită. Un avocado copt are coaja de culoare verde închis spre negru. Aşadar, te sfătuim să eviţi cumpărarea fructelor cu coajă de culoare verde, pentru că acestea nu sunt încă foarte coapte.

Bineinţeles, textura cojii este la fel de importantă. Aceasta trebuie să aibă o textură denivelată. Totodată, atunci când apeşi uşor pe coajă, aceasta trebuie să fie tare. În cazul în care apeşi cu uşurinţă şi laşi urme în acel fruct, te sfătuim să îţi îndrepţi atenţia către altul deoarece acesta este mult prea copt, posibil să fie şi stricat.

Şi starea în care se află codiţa fructului este foarte importantă atunci când vrei să alegi un avocado copt. Atunci cand o mişti şi cade imediat, iar acel loc este verde, atunci ţii în mână un fruct copt, gata să fie mâncat. Acesta este acel avocado pe care cauţi să îl cumperi!

Trebuie să ştii că avocado care sunt un pic moi atunci cand apeşi coaja se pot consuma chiar în acea zi, aşadar nu va mai trebuie sa aştepţi dacă vrei să faci o salată sau un delicios guacamole.

Cum se mănâncă avocado

Căutările rețetei de guacamole, gustare mexicană tradiţională din avocado, au explodat. Şi au depăşit fulminant rețetele clasice, cum ar fi banalul piure de cartofi. 

"Se cere în restaurante, mai ales la mic dejun, brunch, dar şi în weekend când ai puţin mai mult timp pentru tine. Avocado e un ingredient de bază în prima parte a zilei", a mărturisit chef Alexandru Dumitru. Din 2016 şi până acum, consumul de avocado din România a crescut cu 65%. 

Ce se poate face cu sâmburele de avocado

Uleiul de avocado se obține din pulpa fructului, așa că are toate componenetele și beneficiile fructului de avocado. În plus, studii multiple sugerează că extractele de ulei de avocado și soia – denumite insaponificabile de avocado și soia – pot reduce simptomele osteoartritei.

Acizii grași din uleiul de avocado par a fi benefici și pentru piele. Un studiu efectuat pe 13 pacienți a relevat că unguentele care conțin ulei de avocado și vitamina B12 au îmbunătățit simptomele psoriazisului după 12 săptămâni de tratament.

Uleiul de avocado a fost, de asemenea, studiat pentru capacitatea sa de a trata leziunile cutanate, iar studiile efectuate pe șoareci de laborator au constatat că poate accelera vindecarea rănilor.

Ceaiul din sâmbure de avocado

Una dintre cele mai bune moduri de a profita de sâmburele de avocado este prepararea unui ceai. Există indicii ca acest ceai are putere antioxidantă și antibacteriană. Avocado este și o sursă importantă de fibre, care poate fi consumată într-o varietate de moduri: normal, în smoothie-uri, salate, sandvișuri, supe, sosuri și deserturi. Poate fi folosit și pentru a face ulei de avocado care este foarte sănătos pentru gătit, copt și inclusiv îngrijirea pielii.

Fiecare avocado are un singur sâmbure mare, învelit într-o coajă tare. Acesta reprezintă 13-18% din dimensiunea întregului fruct. Marea majoritate a consumatorilor îl aruncă. Cu toate acestea, nu toată lumea știe că în sâmbure se găsește o cantitate mare de nutrienți. Cum ar fi 70% din aminoacizii necesari zilnic, vitamina K, C, B5, B6, E, potasiu și acid folic.

Mai multe informaţii găsiţi aici!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Avocado. Beneficii, calorii, proprietăţi şi cum se mănâncă