Antena Meniu Search
x

Video Culmea secretelor la Ministerul Apărării, de râsul internetului. Specialiştii în IT spun că gafa putea avea urmări grave

Culmea secretelor la Ministerul Apărării. Mai multe parole şi numere de telefon considerate confidenţiale au fost făcute publice pe reţelele de socializare.

de Redactia Observator

la 24.03.2021, 19:53

Vezi și

Pozele în care apăreau ministrul, câţiva parlamentari şi o tablă pe care erau scrise parolele de acces au fost postate chiar pe pagina de Facebook a ministrului Nicolae Ciucă. Au fost şterse câteva minute mai târziu, după ce au devenit virale. 

Fotografiile se voiau a fi o simplă mărturie a unei vizite de lucru la Sibiu. Au fost publicate ieri pe pagina de Facebook a ministrului Apărării şi în ele apar Nicolae Ciucă, mai mulţi membrii ai comisiilor de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor şi o tablă aflată în sală. Pe ea, însă, sunt scrise parola de acces în videoconferinţă, o adresă de email a unui centru de vaccinare şi userul şi parola unui laptop.

Prilej de glume pe internet

În doar câteva minute, datele secrete s-au viralizat. Iar fotografia a fost ştearsă. Explicaţiile ministerului au venit astăzi.

"Fotografiile au fost realizate in Call-Center- ul MApN și imediat ce a fost semnalată situația au fost înlăturate de echipa de comunicare care administrează pagina oficială a ministrului. Vă informăm că nu au existat accesări sau intenții de accesare. Parolele au fost schimbate imediat".

Internauţii au taxat gafa echipei de comunicare şi glumele s-au ţinut lanţ despre cât de secrete mai sunt secretele militare. Dincolo de glumă, specialiştii în IT spun că pericolul accesării datelor din platforma de vaccinare a fost unul real.

Andrei Avădănei, specialist IT: "În doar câteva minute ar fi putut copia toate conversaţiile, toate discuţiile, toate datele personale. Le-ar fi putut folosi ulterior în diverse alte infracţiuni. Cei care au nevoie de date personale pentru a putea cumpăra diferite produse online". 

O gafă de securitate, în presa internațională

Mai ruşinos este faptul că România va găzdui noul Centru de competențe european în materie de securitate cibernetică.

Dragoş Pîslaru- europarlamentar: "Se impun nişte traininguri cu privire la securitate cibernetică. Pentru că altfel riscăm să ne facem de râs".

Gafa de securitate a apărut şi în presa internaţională. Cotidianul german Der Spigel a relatat pe larg incidentul de la Sibiu.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Culmea secretelor la Ministerul Apărării, de râsul internetului. Specialiştii în IT spun că gafa putea avea urmări grave