Culturi arse de secetă în nordul țării, fermierii primesc doar promisiuni
Soarele a pârjolit munca oamenilor de o vară. Sute de mii de hectare de lucernă, porumb sau floarea sorelui sunt complet calamitate în nordul ţării. Fermierii speră la ajutoare din partea Guvernului dar deocamdată primesc doar promisiuni.
- Pământul este pârjolit, iar seceta a făcut prăpăd
- Agicultorii își văd munca din ultimele luni distrusă
Aşa de uscat este pământul că nici nu poate fi arat. Ar ieşi doar bolovani. Seceta a ars o treime din ogoarele din Botoşani. 100 de mii de hectare de culturi de porumb, floarea soarelui şi lucernă au fost distruse de arşiţă. În lipsa ploilor, pământul a crăpat şi fermierii au văzut cum toată munca lor este distrusă.
Suntem în comuna Copălău. Dezastru cât vezi cu ochii. La 78 de ani, Dumitru Bălineanu încă munceşte pământul. Anul acesta, porumbul nu s-a făcut, nici lucerna, iar din cele două vaci pe care le are acasă o să fie nevoie să vândă una ca să aibă bani pentru iarnă.
Dumitru Bălineanu, agricultor: Trebuia sa scot cel puţin 1500 de kilogram. Acum nu ştiu dacă scot 500. Cinci milioane de arat hectarul, încă 5 milioane de dat cu freza şi cu semănat. 10 milioane la hectar, munca, nu mai zic munca.
Alt ogor, aceeaşi situaţie. Pământul este plin de cratere, iar în bătaia vântului se transformă în praf. Floarea soarelui s-a uscat, iar fermierii nu au ce recolta.
"Situația cu seceta e catastrofală, trei luni de zile nu am avut apă deloc", spune o femeie.
11 mii de fermieri din tot judeţul aşteaptă să fie despăgubiţi de Guvern. Doar că banii nu vor veni prea curând. Pentru culturile de primăvară calamitată, agricultorii vor primi între 700 şi 1000 de lei la hectar. Pentru cele de toamnă, încă nu s-a stabilit.
Dan Nechifor, prefect Botoșani: Până pe 15 facem procese verbale de constatare, urmând că ministerul să dea Hotărâre de Guvern. Cred că cel mai târziu până la sfârșitul anului.
Un sistem de irigaţii modern ar fi putut salva culturile distruse. Din cele 300 de mii de hectare de culturi agricole din Botoşani, doar 1200 sunt irigate. Ca şi predecesorii săi, ministrul Agriculturii promite că va rezolva problema cu. bani europeni.
Adrian Oros, ministrul Agriculturii: Din acest program naţional de rezilienţă şi relansare economică, cele 33 de miliarde de euro pe care primim de la nivel european, am alocat peste 6 milarde de euro pentru această infrastructură de gestionare a apei.
Seceta a secat până şi fântânile oamenilor. Localnicii spun că nu au avut apă nici măcar pentru plantele din grădină. În sudul judeţului Botoşani, oamenii au primit apă cu porţia la robinete.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰