Cum eviţi aglomeraţia pentru a te proteja mai bine de coronavirus în contextul noilor măsuri de relaxare
În contextul în care autorităţile au decis relaxarea restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus, devine responsabilitatea fiecărui cetăţean să îşi ia măsurile de protecţie adecvate. Unele dintre aceste măsuri pot fi adoptate pe termen lung şi implementate în stilul de viaţă personal fără prea mari eforturi.
![Cum eviţi aglomeraţia pentru a te proteja mai bine de coronavirus în contextul noilor măsuri de relaxare Cum eviţi aglomeraţia pentru a te proteja mai bine de coronavirus în contextul noilor măsuri de relaxare](https://img.observatornews.ro/0/2020/6/30/373761/1593525878f9f21387.webp?w=430&f=2&v=2)
- Trotineta, un mijloc de transport alternativ
- Studiu: sportul în aer liber îmbunătățeşte starea de spirit
Mijloace de transport alternative
Pentru a evita aglomeraţia din mijloacele de transport în comun, se recomandă privilegierea mersului pe bicicletă sau cu trotineta ori de câte ori este posibil. Alegerea unor astfel de mijloace de transport ajută la evitarea unui contact prelungit cu un număr mare de persoane. Ofertele de biciclete și trotinete de pe piaţă se adresează atât adulţilor, cât şi copiilor, şi sunt pentru toate buzunarele. Folosirea acestor mijloace alternative nu doar că te protejează de o posibilă infecţie cu noul coronavirus, dar este benefică pentru sănătate şi pentru mediu.
Sport în aer liber
- Minivacanţa de Mica Unire a aglomerat pârtiile din staţiunile montane. 4.000 de turişti au urcat pe munte numai...
- Primul oraş din SUA unde şoferii vor plăti taxă de aglomeraţie
- Aglomeraţie pe Valea Prahovei: cozi uriaşe de maşini, bară la bară, pe DN1. Rute ocolitoare
- Un drum din ţară, aglomerat ca DN1 la final de vacanţă. Coloana de maşini a depăşit 15 km: unii şoferi au...
- Un român întors cu fiica din SUA după 25 de ani a făcut cunoştinţă cu traficul de pe DN 1. "Cu adevărat...
Chiar dacă sălile de sport s-au deschis, multe persoane preferă să mai amâne o perioadă reîntoarcerea la activităţile fizice în interior. Aşadar, parcurile rămân preferate de cei care vor să facă mişcare. Totuşi, odată cu relaxarea măsurilor restrictive impuse de autorităţi şi cu începerea vacanţei şcolare, parcurile devin din ce în ce mai aglomerate. Pentru amatorii de mişcare în aer liber care vor să evite interacţiunea şi contactul cu un număr mare de persoane, este recomandat să îşi facă exerciţiile sau alergările dimineaţa devreme, când parcurile sunt aproape goale. Mişcarea în aer liber are numeroase beneficii pentru sănătatea fizică, dar şi pentru cea mintală. Potrivit unui studiu din 2010 publicat de Environmental Science and Technology, sportul în aer liber reduce depresia și îmbunătățeşte starea de spirit.
Vacanţe diferite
În contextul în care traficul aerian încă nu a fost reluat în condiţii normale, iar situaţia epidemiologică din multe ţări care constituiau destinaţii populare de vacanţă pentru români rămâne instabilă, se pot lua în considerare idei alternative de vacanţe. Pentru a evita aglomeraţia din anumite staţiuni montane sau de pe litoral, se pot alege destinaţii mai puţin cunoscute sau agroturismul. De asemenea, o altă variantă pentru cei hotărâţi să evite aglomeraţia, dar şi diferitele măsuri de siguranţă impuse de hoteluri, este o vacanţă cu rulota sau la cort. Deşi acestea pot prezenta anumite inconveniente, precum absenţa facilităţilor (chiar şi în campinguri), cei pregătiți temeinic vor avea o vacanţă de neuitat. Pe de altă parte, pentru cei care vor să călătorească în străinătate, maşina personală rămâne un mijloc de transport sigur, mai ales în condiţiile unei vacanţe cu familia şi copiii. Mai multe ţări, printre care Bulgaria şi Grecia, ambele uşor accesibile cu maşina, au anunţat deja că turiştii români nu vor fi obligaţi să intre în carantină sau autoizolare atunci când merg în vacanţă.
Cumpărături, dar nu în weekend
O altă modalitate de protecţie împotriva infectării cu noul coronavirus se referă la evitarea magazinelor şi supermarketurilor aglomerate. Aşadar, este recomandată evitarea acestora în zilele foarte aglomerate, cum sunt sâmbăta și duminica. Este de preferat mersul la cumpărături dimineaţa devreme în timpul săptămânii, când supermarketurile, pieţele şi magazinele sunt mai puţin aglomerate. Astfel, se poate evita contactul cu un număr mare de persoane. De asemenea, este de preferat limitarea ieşirilor la cumpărături şi favorizarea unei aprovizionări săptămânale.
Pe fondul unei întoarceri lente la normalitate, măsurile de prevenţie a infectărilor cu noul coronavirus sunt din ce în ce mai mult o responsabilitate personală. Evitarea aglomeraţiei şi găsirea unor soluţii alternative pentru evitarea unui contact prelungit cu un număr mare de persoane este esenţială pentru protejarea sănătăţii.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰