Marturiile parintilor carora li s-a cerut spaga pentru BAC
Audierile de la Politia Capitalei s-au incheiat in aceasta seara, insa situatia de la Dimitrie Bolintineanu se repeta si la alte licee din tara.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Liceele implicate in scandalul de spaga la BAC au aratat la ultima proba, ca niste campuri de razboi. Cine a indraznit sa vorbeasca despre examen a fost atacat cu sticle si pietre.
Parintii sunt si ei in pragul disperarii. Vor razbunare pentru copiii lor si pedeapsa pentru profesorii care i-ar fi santajat.
“Am mers seara, de la spital, imbracata in pijama si in halat. M-am intalnit cu dumneaei in fata liceului. Mi-a spus ca trebuie sa dau niste bani daca sunt de acord ca sa stie daca o baga in BAC sau nu”, povesteste mama unei absolvente.
Argumentul suprem al profesorilor spagari erau rezultatele dezastruase de la simulari. Speriati, parintii au luat personal problema notei de trecere la BAC. “M-a bagat intr-o sala la etajul unu. S-a uitat ca sunt camere in liceu. Stiti ,s-a stabilit pentru tot si am vorbit si pentru BAC, trebuie sa dati 600 de euro. Pana la ora 12 ca trebuie sa ducem banii la minister”, mai spune mama elevei.
Banii pentru examenul de bacalaureat se strang la fel, in liceele unde spaga a devenit traditie. Profesorii o cer direct, la sedintele cu parintii, de la inceputul clasei a XII-a.
Dupa ce au ascultat telefoanele, procurorii au aflat ca la liceul Dimitrie Bolintineanu, profesorii ii invatau direct pe elevii de a XII-a cum se da spaga.
Celor care nu aveau sute de euro sa plateasca nota de trecere la BAC, li se cereau oricum banii de "protocol".
Liceul din cartierul Rahova a atras demult atentia. Desi elevii nu aveau note dintre cele mai mari, in 2009 a fost promovabilitatea de aproape 99 la suta. In 2010, aproape 93 la suta. Cand au aparut camerele de supraveghere, a scazut la jumatate. Ca apoi, in 2012, sa reuseasca o promovabilitate de 70%. Cu mult peste media Bucurestiului. Motiv evident de bucurie pentru doamna directoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰