Cum au marcat românii ziua Mărțișorului
La noi, primăvara începe cu un mărţişor. O tradiţie frumoasă şi respectată în milioane de case. Însă goana după cele mai ingenioase accesorii de 1 Martie nu a fost uşoară. Am avut de ales din sute de modele pe care artiştii populari le-au prezentat cu mândrie.
- Mulți români au preferat mărțișoarele artizanale.
- Expoziție cu 70 de designeri în București.
La noi, primăvara începe cu un mărţişor. O tradiţie frumoasă şi respectată în milioane de case. Însă goana după cele mai ingenioase accesorii de 1 Martie nu a fost uşoară. Am avut de ales din sute de modele pe care artiştii populari le-au prezentat cu mândrie. Cele mai multe bijuterii sunt lucrate manual, iar efortul depus este tot mai apreciat de clienţi.
Casa Universitarilor s-a umplut de culoare în prima zi de primăvară. 70 de designeri au reinterpretat mărţişorul şi au adus tradiţia în zilele noastre.
De la fructe uscate sau lemn pictat, până la pandantive din sticlă. Preţurile pentru astfel de mărţişoare sofisticate ajung şi la 100 de lei.
Pentru clienţii. conservatori, există mărţişoarele tradiţionale. Coşarul, potcoava, trifoiul. Se spune că aduc noroc.
În toată ţara, milioane de oameni au avut o singură misiune. Să găseasă mărţişorul care le reprezintă cât mai bine pe cele mai dragi fiinţe din viaţa lor.
În călătoria prin România, ajungem şi în Zalău. Cei mai mulţi au fost atraşi de povestea simbolului primăverii. Acest meşter popular s-a apucat să facă mărţişoare imediat după revoluţie.
Cei mai curioşi vizitatori ai târgului au putut chiar învăţa tainele realizării unui mărţişor handmade.
Din 2017, şnurul împletit dintr-un fir alb şi unul roşu este inclus pe lista patrimoniului imaterial al UNESCO.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰