Cum obţii permis port-armă în România. Cine are dreptul să deţină arme letale şi neletale
Numărul românilor care deţin permis de port-armă se apropie de 150.000, numărul dublându-se, practic, în ultimul deceniu.
- Nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor este considerată o infracţiune gravă.
Conform specialiştilor, cei mai mulţi români care deţin permis de port-armă sunt cei care deţin arme neletale, majoritatea pentru protecţie, şi pasionaţii de vânătoare.
Permisul de port-armă este documentul care oferă unei persoane dreptul de a deţine şi, eventual, de a purta o armă. Permisul de port-armă se obţine în baza unei cereri depuse la Poliţie, cerere în care să fie precizate atât datele de identificare ale solicitantului, cât şi felul armelor şi a muniţiilor ce urmează a fi deţinute.
Cererea ar urma să fie analizată inclusiv din punct de vedere juridic, pentru a se stabili cu exactitate dacă solicitantul are dreptul să deţină armele respective. Cererea ar urma să fie depusă împreună cu alte documente precum actul de identitate al solicitantului, două fotografii color, dovada achitării taxelor pentru autorizare, certificat medical, aviz psihologic, certificatul de absolvire a unui curs de instruire teoretică şi practică, permis de vânătoare (în cazul armelor de vânătoare), carnet de membru vânător, etc.
Românii trebuie să ştie că, în termen de 45 de zile de la depunerea dosarului pentru obţinerea permisului de port-armă ar urma să primească o autorizaţie de cumpărare pentru tipul de armă menţionat în cererea depusă. Autorizaţia este valabilă 90 de zile, însă, dacă nu aţi reuşit să achiziţionaţi arma dorită în perioada de 90 de zile, aveţi posibilitatea să solicitaţi prelungirea autorizaţiei cu încă 90 de zile.
În primul rând trebuie ştiut că pot solicita permis de port-armă doar persoanele care au cetăţenie română sau persoanele de altă cetăţenie, dar care au rezidenţă în România.
Pot solicita permis de port-armă pasionaţii de vânătoare, cei care solicită posibilitatea de a deţine o armă pentru apărare şi pază (în baza unei justificări bine argumentate), persoanele incluse în programe de protecţie a martorilor sau pasionaţii de tir ori colecţionarii de arme.
Pedeapsa pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor
Nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor este considerată o infracţiune gravă şi se poate traduce prin pedepse aspre, inclusiv condamnare la ani grei de închisoare.
Românii trebuie să ştie că, în funcţie de consecinţa nerespectării regimului armelor şi muniţiilor, pot ajunge să fie condamnaţi chiar şi la cinci ani de închisoare doar pentru infracţiunea respectivă.
Românii care deţin arme trebuie să respecte mai multe obligaţii, indiferent că vorbim despre arme letale sau neletale. Dintre acestea amintim obligaţia de a anunţa, în maxim 24 de ore, dispariţia, pierderea sau furtul armei sau armelor deţinute. De asemenea, se atrage atenţia că înstrăinarea armei sau a armelor deţinute este strict interzisă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰